– Underslo tre millioner fra Sjømannskirken

BERGEN SENTRUM (NRK): Regnskapsfører anmeldt for grovt underslag gjennom seks år. – Et grovt tillitsbrudd, sier generalsekretær Ørnulf Steen, som vil kreve pengene tilbakebetalt.

Generalsekretær Ørnulf Steen i Sjømannskirken

GÅR GJENNOM RUTINER: Generalsekretær Ørnulf Steen i Sjømannskirken sier de nå vil gå gjennom kontrollrutinene for å se hva som har sviktet.

Foto: Hanne Eskeland / NRK

Sjømannskirken har nå anmeldt en lokalt ansatt regnskapsfører for underslag og dokumentfalsk etter at daglig leder i den aktuelle kirken oppdaget uregelmessigheter i økonomien.

– Dette er en veldig krevende situasjon for oss. Vi er veldig lei oss, ikke minst overfor de som gir oss penger og med tanke på de statlige tilskuddene vi får. Dette kommer til å prege oss i lang tid fremover, sier generalsekretær Steen til NRK.

Han forteller om en tung tid på Sjømannskirkens hovedkontor i Bergen sentrum.

Skal ha erkjent forholdene

Den aktuelle regnskapsføreren er anmeldt for å ha svindlet til seg tre millioner kroner over en periode på nærmere seks år.

Underslaget ble kjent for ledelsen da daglig leder i kirken et sted i utlandet fattet mistanke om uregelmessigheter i lønnskjøringer i mai måned.

Da regnskapsføreren ble konfrontert med mistankene, skal han ha erkjent forholdene.

Hovedstyreleder i Sjømannskirken, Jørn Henning Theis, ser svært alvorlig på situasjonen.

– Det er vondt å slå fast at vi er frarøvet midler som skulle gått til å drive sjømannskirke, sier Theis.

Anmeldelsen av underslaget ble levert torsdag 6. juni til politiet i Bergen, hvor Sjømannskirken har hovedkontor.

– Reagerer med sinne og sorg

Ørnulf Steen sier svindelen rammer både brukere, støttespillere og medarbeidere hardt. Regnskapsføreren har vært en sentral medarbeider i sin kirke, med mange nære venner i organisasjonen.

– Et så alvorlig tillitsbrudd skaper både sinne og sorg. Dette er bevisst gjort av en dyktig økonom med mål om å lure kontrollsystemene, sier generalsekretær Ørnulf Steen.

Ifølge en pressemelding fra Sjømannskirken onsdag skal hoveddelen av underslaget stamme fra overføringer fra hovedkontoret til den lokale kirken.

Svindelen skal så ha blitt dekket over gjennom forfalskede revisjonsberetninger.

Sjømannskirken jobber nå med å få full oversikt over omfanget av underslaget.

– Kun én kirke rammet

Steen understreker at det kun er én kirke som skal være tappet for penger.

– Regnskapsføreren disponerte kun tilgang til den aktuelle sjømannskirkens konti, sier han.

Vedkommende har nå selv sagt opp sin stilling og skal ifølge pressemeldingen være innstilt på å samarbeide med politiet.

I Sjømannskirken jobbes det nå med å gå gjennom kontrollrutinene for å se om underslaget kunne vært oppdaget tidligere. Organisasjonen har også skjerpet inn rutinene for bankfullmakter.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å hindre at dette kan skje igjen, sier generalsekretæren.

Politiinspektør Frode Karlsen ved økonomiseksjonen i Vest politidistrikt bekrefter overfor NRK at politiet har mottatt anmeldelsen mot regnskapsføreren, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Sjømannskirkens hovedkontor i Bergen

HOVEDKONTOR I BERGEN: Sjømannskirken anmeldte underslaget torsdag 6. juni. Anmeldelsen ble levert inn i Bergen, byen hvor organisasjonen har hovedkontor.

Foto: Hanne Eskeland / NRK