NRK Meny
Normal

– Umulig å forberede seg på noe sånt

Mannskapene fra brannvesenet som først kom på stedet etter helikopterulykken på Turøy, bearbeider fortsatt hele hendelsen. – En prosess det er viktig å ikke gjøre alene, sier ordføreren.

Brannvesen Turøy

TILBAKE TIL ULYKKESSTEDET: For å bearbeide de inntrykkene brannvesenet sitter igjen med etter helikopterulykken, er de tilbake på ulykkesstedet. beredskapsleder Jarl Martin Hestad og deltidsbrannmann Eirik Torsvik Monssen var noen av de første som kom til Turøy fredag ettermiddag.

Foto: Per Vidar Raunholm / NRK

Jarl Martin Hestad og Eirik Torsvik Monssen fra Øygarden brannvesen var blant de første på ulykkesstedet fredag. Søndag var de tilbake på Turøy.

Fredag, da helikopterulykken skjedde, kom Hestad til et ulykkessted han beskriver som kaotisk. Mange sivile var allerede kommet dit.

– En av de sivile tok tak i meg og prøvde etter beste evne å forklare meg hva som hadde skjedd. Det var også en annen som fysisk tok meg bort for å vise meg en vrakdel. Da oppfattet jeg at det var et helikopter som var falt ned, sier Hestad, beredskapsleder fra Øygarden brannvesen.

Blomster ved Svelgen bru

BLOMSTER OG BAMSER: Ved innkjøringen til Turøy på Svelgen bru har mange folk hengt opp blomster og satt ut lys og bamser.

Foto: Randi Elise Midtskog

Hestad hadde allerede fått en melding om røyk ved Turøy før alarmen gikk av. Han trodde først det var snakk om en gressbrann.

– Vi brannfolk prøver å lage oss bilder av hva vi har opplevd før for å lage oss noen referansepunkter, men det så ikke ut som noe jeg hadde forestilt meg da jeg kom frem, sier Hestad.

Han gikk inn i det han beskriver som en innsatstunnel, hvor alt fokus går på å redde liv.

– Det var helt surrealistisk å komme på ulykkesstedet, men så var det bare å fokusere. Vi er her, vi skal redde liv, sier Monssen, som er deltidsbrannmann i Øygarden brannvesen.

Bearbeider hele tiden hendelsen i hodet

Jarl Martin Hestad

FORTSATT PÅ AVSTAND: Beredskapsleder Jarl Martin Hestad tenker fortsatt på ulykken med et fugleperspektiv. Han bearbeider hele hendelsen i hodet hele tiden.

Foto: Per Vidar Raunholm / NRK

Inntrykkene sitter fortsatt sterkt i brannfolkene. Og som en del av prosessen har de vært tilbake på stedet siden fredag.

– Jeg ser fortsatt på hendelsen med fugleperspektiv og bearbeider hele hendelsen i hodet mitt.

Hestad sier det kan være godt å komme tilbake til et så alvorlig ulykkessted når det begynner å komme tilbake til en relativ normalitet. Det kan hjelpe å assosiere hendelsene til det bestemte stedet.

Alle små samfunn har en hendelse i løpet av historien som setter milepæler. Dette er en sånn milepæl-hendelse, det er jeg ikke i tvil om

Jarl Martin Hestad, beredskapsleder, Øygarden brannvesen

– Der og da har du fullt fokus på å gjøre jobben din. Det er først i ettertid du tenker over det du har sett. Men de fleste tankene mine har gått til de pårørende, først og fremst, sier Monssen.

Ikke håndtere dette på egenhånd

– Dette er ikke noe den enkelte skal håndtere på egenhånd, for dette er helt ekstraordinært, og det er sterke inntrykk. Det kan være vanskelig for dem som har vært utsatt for dette nå å skjønne omfanget av det de har opplevd, sier ordføreren i Øygarden, Børge Haugetun.

– Så har vi familie og kjære rundt oss, som for min del blir veldig viktig, sier Monssen.

– Alle små samfunn har en hendelse i løpet av historien som setter milepæler. Dette er en sånn milepælshendelse, det er jeg ikke i tvil om, sier Hestad.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
NRK oppsummerer VM så langt.
Den internasjonale sykkelpresidenten Brian Cookson bommet på årstallet da han åpnet sykkel-VM i Bergen.