– Trude Drevland får maks ett års fengsel

Professor har gransket 40 norske korrupsjonssaker og vurdert dem opp mot cruisedåpsaken i Bergen. – Dersom Drevland blir dømt får hun utvilsomt ubetinget fengsel, sier Petter Gottschalk.

Trude Drevland korrupsjonssiktet

RISIKERER FENGSEL: Bergensordfører Trude Drevland foran cruiseskipet «Viking Star». Bildet er tatt 15. mai 2015 da cruiseskipet kom til Bergen havn for storstilt dåpsmarkering. Nå kan festen få et alvorlig etterspill for Drevland.

Foto: Ask, Erik / NTB scanpix

Bergensordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon i den såkalte cruisedåp-saken.

BI-professor og korrupsjonsekspert Petter Gottschalk har sett nærmere på straffeutmålingen til korrupsjonsdømte i Norge de siste årene.

– I min database over hvitsnippforbrytelser er det primært beløpets størrelse som anslår lengden på dommen, sier Gottschalk til NRK.

Han har de siste fem årene registrert 40 korrupsjonsdommer, og slår fast følgende:

  • Gjennomsnittlig fengselsstraff er 1 år og 8 måneder.
  • De dømte har mottatt snittbeløp på fem millioner kroner.

Vi ønsker ikke å bidra til teoretiske og hypotetiske spekulasjoner.

John Christian Elden, advokat

Tipper beskjeden straff

Cruisedåpsaken

I SØKELYSET: Reder Torstein Hagen er ikke siktet i cruisedåpsaken. Det er derimot Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås.

Foto: Ask, Erik / NTB scanpix

Bergensordfører Trude Drevland har selv innrømmet å ha takket ja til et cruise med verdi på anslagsvis 100.000 kroner. Hun skal ha mottatt reiser og andre goder da hun var gudmor under dåpen av cruiseskipet «Viking Star» våren 2015.

Strafferammen for grov korrupsjon, som Drevland er siktet for, er ti år. Men statistikken tilsier en langt lavere straff dersom saken ender i retten.

Petter Gottschalk

KORRUPSJONSEKSPERT: BI-professor Petter Gottschalk.

Foto: Nicolas Tourrenc

– Kommer det så langt at Drevland blir dømt for korrupsjon tror jeg utvilsomt at noe av dommen vil bli ubetinget fengsel og må sones. Det kan også bli en delvis betinget dom. Jeg tror hun får en beskjeden straff på maksimalt ett år, sier Petter Gottschalk til NRK.

Professoren mener det verste i korrupsjonssaker er å bli dømt, ikke hvor lang straffen er.

– Har politi eller statsadvokat gjort en dårlig jobb, slik enkelte hevder?

– Nei, det synes jeg ikke. Jeg vil heller rose dem for å ta opp igjen saken og vise mot. Det er ikke lett for politiet å etterforske samfunnstopper. Hele Bergen synes synd på ordføreren, og det er vanskelig å være bergenspolitiet, sier Gottschalk.

Advokat Harald Stabell har uttalt seg kritisk til bergenspolitiets første henleggelse av cruisedåpsaken og krever en gransking.

Lang vei å gå

At folkevalgte dømmes for korrupsjon er ekstremt uvanlig i Norge.

– Jeg tror det er første gang siden korrupsjonsbestemmelsene kom inn i norsk straffelov i 2003, at en ordfører er siktet for grov korrupsjon, sier spesialrådgiver Tor Dølvik i Transparency International Norge til NRK.

UiB-forsker Frank Aarebrot mener Trude Drevland og Høyre allerede er straffet av velgerne, og at hennes politiske karriere er over om hun blir dømt.

Elden: – Spekulasjoner

Trude Drevlands advokat John Christian Elden noterer seg at politiet har tatt ut en formell siktelse ved at de har ransaket hennes bolig og kontor. Ut over dette mener han siktelsen ikke inneholder noe nytt.

– BI-professor antyder maksstraff på ett års fengsel dersom Drevland blir dømt. Hva synes du om det, og hvor langt tid er hun innstilt på at det vil ta før saken er avgjort eller henlagt?

– Vi ønsker ikke å bidra til teoretiske og hypotetiske spekulasjoner, svarer Elden.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon