NRK Meny
Normal

– Trenger sikker informasjon for å bruke tvang

I jakt på en ung afghaner tok tre politibetjenter seg inn i Rudi Bakkens leilighet. – Det bør utvises varsomhet, fordi det ikke alltid er så lett å nekte når politiet står på døren, sier Politiets utlendingsenhet.

Asylsøkere kommer til Politiets utlendigsenhet

BESTILTE AKSJON: Politiets utlendingsenhet ba bergenspolitiet pågripe en afghaner i begynnelsen av 20-årene. Bildet er fra utlendingsenhetens kontorer i Christian Kroghs gate i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Rudi Bakken

FØLER SEG TRAKASSERT: Rudi Bakken mener politiet brøt loven da de tok seg inn i leiligheten hans.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

Rudi Bakken føler seg trakassert av politiet etter at tre betjenter tok seg inn i leiligheten hans mens han ikke var hjemme.

Årsaken til politiets besøk var at de lette etter en afghaner i begynnelsen av 20-årene. Han skulle sendes ut av landet etter å ha fått avslag på opphold, men hadde forsvunnet fra asylmottaket da politiet skulle hente ham.

Dermed oppsøkte de Rudi Bakken, som var oppsøkt som fullmektig for afghaneren. Jusprofessor Terje Einarsen mener politiet kan ha brutt loven da de tok seg inn i leiligheten uten at Bakken var hjemme.

Politiets utlendingsenhet (PU), som bestilte aksjonen, medgir at fremgangsmåten er spesiell.

– Det er ikke vanlig å oppsøkte fullmektiger hjemme for å pågripe personer som skal sendes ut av landet, men i prinsippet blir ikke dette annerledes enn i andre saker, sier politiadvokat i PU, Jon Andreas Johansen.

– Trenger sikker informasjon

Han sier på generelt grunnlag at PU bruker mye ressurser på uttransporter som blir avbrutt, fordi personen ikke oppholder seg på adressen han eller hun har oppgitt til myndighetene.

– Normalt vil pågripelse skje på det stedet hvor personen er bosatt, enten det er på asylmottak eller privat adresse, men det kan også skje ute i friluft eller hos tredjepersoner hvor personen befinner seg på besøk eller lignende, sier Johansen.

Ifølge PU-advokaten trengs det sikker informasjon som viser at personen er til stede på en privatadresse for at politiet skal kunne bruke tvang for å komme seg inn.

PU: – Må utvise varsomhet

Rudi Bakken og politiadvokat Arne Fjellstad i Utlendingsseksjonen i Bergen har ulike versjoner av hva som skjedde da polititjenestemennene tok seg inn i leiligheten til Bakken.

Det bør utvises varsomhet, fordi det ikke alltid er så lett å nekte når politiet står på døren.

Politiadvokat Jon Andreas Johansen i PU

Fjellstad sier politiet ble invitert inn. Bakkens versjon er at kameraten som var i leiligheten hans opplevde at politiet presset på for å bli sluppet inn. Stemmer sistnevnte forklaring, er det et brudd på retningslinjene.

– Det er ikke noe i veien at politiet spør om å få komme inn og kontrollere at opplysningene er riktige. Men det er selvsagt slik at det bør utvises varsomhet, fordi det ikke alltid er så lett å nekte når politiet står på døren, sier Johansen.

Bakken har varslet at han vil klage saken inn for politimesteren i Hordaland.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.