NRK Meny
Normal

– Trenger ikke være seksuelt motiv

Rettspsykiater tror mannen som drepte Hilda Feste kan ha vært ruset eller psykotisk. – Dette grenser opp mot det bisarre, sier spesialist i psykiatri, Henning Værøy.

Hilda Feste (98) ble drept på Os

BRUTALT DREPT: Hilda Feste (98) døde etter å ha blitt påført massiv vold mot hodet første nyttårsdag.

Foto: Oddmund Lunde/Ketil Jordan

Han karakteriserer drapssaken i Os i Hordaland som en svært spesiell sak. Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at Hilda Feste (98) ble drept av stump vold mot hodet. Politiet mener også at kvinnen ble seksuelt misbrukt. Bakgrunnen skal være opplysninger fra hjemmesykepleieren som først kom til stedet og så gjerningsmannen.

LES OGSÅ: Vurderer å DNA-teste alle menn i Os

– «Alle» kriminelle lar gamle damer være

– Når en 98 år gammel dame blir misbrukt seksuelt og drept, hever man øyenbrynene og lurer på hva som kan ligge bak. Det er så til de grader sjeldent at noe slikt skjer. Nesten alle kriminelle lar så gamle damer være i fred, det er nesten en uskreven lov, sier Værøy til NRK.no.

Henning Værøy har lang erfaring i å utrede volds- og seksualforbrytere. Blant annet stod han bak den rettspsykiatriske vurderingen av mannen som i 2006 knivdrepte en kvinne og like etterpå voldtok en liten jente i et bolighus på Hylkje i Bergen.

Selv om den drepte 98-åringen skal ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep, er Værøy ikke overbevist om at gjerningsmannen i utgangspunktet oppsøkte den gamle kvinnen for å oppnå seksuell tilfredsstillelse.

LES OGSÅ: Presten: – Et møte med ondskapen

Skiller mellom dominans og begjær

– Vold er en måte å dominere på. Man må skille mellom seksuelt begjær og et behov for å dominere. De to tingene kan få samme uttrykk og resultat, men det er likevel forskjell på motiv. Det trenger ikke ligge et seksuelt motiv bak et seksuelt overgrep, så rart det enn høres ut, sier Værøy.

– Det fins aggressive voldsmenn som ikke har det seksuelle begjæret, men som har et behov for å få å ut et eller annet voldelig. Da kan det få et slikt uttrykk, hvor det seksuelle begjæret er sekundært, sier han.

– Tror du det er fare for at mannen kan slå til igjen?

– Så lenge gjerningsmannen ikke er tatt, må man tenke at muligheten er tilstede.

– Statistikk viser at drapsmenn sjelden dreper på nytt?

– Ja, men det skjer. Det kommer an på motivet og hva som driver vedkommende, sier Værøy.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Henning Værøy

- BISARR SAK: Spesialist i psykiatri, Henning Værøy, sier drapet på Os er svært uvanlig også i et internasjonalt perspektiv.

Foto: Anne Bøhler / NRK

Tror gjerningsmannen kan være redd nå

Gjerningsmannens psyke vil bli det store temaet for både etterforskere og rettpsykiatere fremover. Ifølge Værøy vil man lete etter et svar innen de psykiske begrepene.

– Dersom det ikke foreligger massive sansebedrag på grunn av rus, vil man se etter tegn på psykose eller realitetsbrist hos gjerningsmannen. Det er likevel ikke sagt at man vil finne det.

– Hva går gjennom hodet på gjerningsmannen nå?

– Det er ikke godt å si. Er han ruset eller psykotisk, kan det være at det ikke synker så mye inn. Men de fleste vil i en slik situasjon reagere med redsel når de oppdager hva de selv har gjort, sier Værøy.

– Neppe tiltrukket av eldre personer

Seksualdrap på gamle personer er så sjeldent også internasjonalt at det ikke foreligger mye forskningsmateriale på temaet. FBI har ifølge VG gjort en av de ytterst få studiene som foreligger. Den tidligere spesialagenten Gregg McCrary forteller til avisen at gjerningsmennene typisk er lavt utdannet, arbeidsledige og rusmisbrukere - ofte alkoholikere. De fleste bor også i nærheten av offeret.

Avisen har også intervjuet den svenske psykiateren Ulf Åsgård, som mener gjerningsmannen på Os trolig også er seksuelt tiltrukket av eldre mennesker.

Henning Værøy deler ikke den oppfatningen.

– Folk som har en slik fetisj er vanligvis veldig forsiktige og spake, heller ikke særlig voldelige, sier han.

Åstedet for Os-drapet

OS I SORG: Drapet i omsorgsboligen i Gamleheimshagen (bak) har skapt både frykt og sinne i hele Os.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås