Havforskningsinstituttet la torsdag fram en risikorapport om miljøvirkningene av norsk oppdrettsnæring. Det er smitte fra lakselus og genetisk forurensning fra rømt oppdrettslaks som er de største problemene, særlig langs Vestlandet fra Rogaland til Møre, konkluderer rapporten.
Næringen prioriterer riktig
Rapporten viser at laksenæringen prioriterer riktig i arbeidet med å redusere egen miljøpåvirkning.
– Arbeidet mot lakselusa og mot rømming er våre viktigste oppgaver, sier miljødirektør Aina Valland i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL).
– Vi har ikke fått finstudert rapporten ennå, men etter det jeg kan se inneholder den ingen vurdering av de tiltakene vi allerede har satt i verk mot lakselusa, sier Valland til NTB.
Har redusert lusenivåene
– Denne innsatsen har ført til lave lusenivåer når vill smolt vandrer fra elvene til havet de to siste årene, sier hun.
Hun mener det heller ikke er grunnlag for krav om nedslakting i
oppdrettsanlegg på Vestlandet, der problemene er størst.
Det er ingen faginstanser som har identifisert et massivt
behov for nedslakting.
– Det er det vi får forholde oss til, sier hun.
(NTB)