Hopp til innhold

– Jeg har aldri vært så motivert for streik før

Etter 30 år ved kateteret går Vigdis Øvre-Eide inn i sin tredje streik som lærer. Mer motivert enn noen gang.

Vigdis Øvre-Eide

– OPPLEVER FORSTÅELSE: Lektor Vigdis Øvre-Eide går mandag ut i sin tredje lærerstreik. – Jeg opplever veldig stor forståelse for situasjonen. Jeg har snakket med mange i nabolaget, og min oppfatning er at foreldre og folk flest skjønner hva dette dreier seg om, nemlig kvalitet i skolen, sier hun.

Foto: Anders Ekanger / NRK

De klarer ikke å se hva som er spesielt med lærerrollen.

Bjarne Mohn Olsvold, leder i Utdanningsforbundet i Bergen

– Kampviljen kommer av den schizofrene holdningen politikerne har til skolen. På den ene siden skal de ha topp lærere, mens på den andre siden skal de la KS (Kommunenes Sentralforbund) bestemme hvordan vi skal ordne vår arbeidshverdag, sier Øvre-Eide, før hun fortsetter:

– De tar fra oss friheten i arbeidssituasjonen og ødelegger kvaliteten i skolen. Frustrasjonen over den dobbeltheten er stor.

– KS må gi seg

Vigdis Øvre-Eide og Per Kristian Rasmussen

KLARE FOR STREIK: Vigdis Øvre-Eide og Per Kristian Rasmussen, begge lærere ved Bergen Katedralskole, gjorde seg mandag klare for langvarig streik.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Det kritiske punktet i utkastet til ny tariffavtale er kravet om at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag.

I dag møtte Vigdis Øvre-Eide opp til det første streikemøtet i Bergen. Som medlem av Utdanningsforbundet er hun tatt ut i streik sammen med nærmere 900 kolleger bare i Hordaland.

– Jeg er topp motivert. Jeg har aldri vært så motivert for en streik før, sier Vigdis, som får støtte av kollega Per Kristian Rasmussen.

– Vi er veldig motiverte. Dette går på arbeidstiden og arbeidsforholdene våre. Vi kan godt argumentere for høyere lønn også, men dette går helt inn til kjernen av det å være lærer. Et angrep på vår autonomi, mener Rasmussen.

Vi kan godt argumentere for høyere lønn også, men dette går helt inn til kjernen av det å være lærer.

Lærer Per Kristian Rasmussen

– Hvor lenge er dere villige til å streike?

– Jeg er villig til å streike til KS gir seg. Denne gangen må de bare gi seg, mener Vigdis.

– Det har vært en trykkoker

Det var uravstemmingen blant lærarane som gjorde at det ble brudd i forhandlingene og streik. Utdanningsforbundet sa først ja til KS sitt tilbud. Lederen av lokallaget til Utdanningsforbundet i Bergen, Bjarne Mohn Olsvold, sa i sin tale at streiken handler om det som har vært en stadig eskalerende mistillit mellom lærerne og arbeidsgiver KS.

Sjekk hvilke skoler som er rammet her!

Jeg er villig til å streike til KS gir seg. Denne gangen må de bare gi seg.

Lektor Vigdis Øvre-Eide

– Denne streiken handler om et oppbygd mistillitsforhold mellom oss som arbeidstakere og vår arbeidsgivermotstander KS. Det har nok vært en trykkoker for ganske mange lærere, der det var uunngåelig at vi på et eller annet tidspunkt kom til denne situasjonen. Nå sier lærerne at nok er nok, sa Mohn Olsvold i sin tale til de streikende.

Tvinges til å høre på lærerne

Lokallagslederen fortsatte med å proklamere lærernes tillit først og fremst til KS sitt hovedstyre.

Bjarne Mohn Olsvold

MÅTTE KOMME: Konflikten mellom lærerne og KS kom ikke overraskende denne gangen, mener Bjarne Mohn Olsvold, lokallagsleder i Utdanningsforbundet i Bergen. – Det har nok vært en trykkoker for ganske mange lærere, der det var uunngåelig at det på et tidspunkt ble konflikt, sa han fra talerstolen.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Hvordan kan vi lærere ha tillit til en arbeidsgiver som stadig snakker oss ned. Dette er en streik for at lærerne skal ha rammevilkår til å gjøre en god jobb, sa Mohn Olsvold fra talerstolen.

– Vi er oppgitt over en arbeidsgiver har så mye politikk på skole og arbeidstid, men som i så liten grad bygger det på kunnskap om lærerrollen. De snakker om lærerne som kommunalt ansatte som alle andre. De klarer ikke å se hva som er spesielt med lærerrollen. De velger konsekvent å lytte til alle andre enn lærerstemmen. De hører på private næringsliv, hører på politikerne, leser ledelsesfilosofi, hører på forskning, og velger å ikke høre på lærerstemmen. Nå har de ikke noe valg. Nå må de høre på oss, sa Mohn Olsvold.

Riksmekler Nils Dalseide har kalt partene inn til møte mandag ettermiddag klokken 16. I tillegg til arbeidsgiverforeningen KS og den største lærerorganisasjonen Utdanningsforbundet, er også Norsk Lektorlag (Akademikerne) og LO-forbundene, Skolenes landsforbund og Musikernes fellesorganisasjon kalt inn til det Riksmekleren omtaler som et «forberedende møte».