Hopp til innhold

– Timingen er dårlig

50 sommerjobber for unge innen helsesektoren blir kuttet til 38. – Er det en tid vi kunne trengt flere helsearbeidere, så er det nå, sier Anine Frølich.

Anine Frølich

KRITIKKVERDIG: Anine Frølich (H) mener det er trist at det kuttes i sommerjobbtilbudet for unge i helsesektoren. Det er en sektor hvor det virkelig trengs flere ansatte.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Ungdommen er som et friskt pust i hverdagen vår hver sommer. Vi har noen ekstra hender og ekstra omsorg vi kan gi til de som bor her, sier Berit Breistein. Hun er leder for sentrumssykehjemmene i Bergen.

Hun har med stor glede tatt imot unge sommervikarer de siste seks somrene.

De siste seks årene har 50 ungdommer under 18 år fått sommerjobb på sykehjemmene i Bergen. På det meste har det vært 1700 søkere.

Men nå gjør økonomiske prioriteringer at 50 plasser blir redusert til 38.

Anine Frølich fra Høyre mener det er svært synd at byrådet har kuttet i tilbudet, både fordi færre får jobb, men òg fordi færre får et inntrykk av hvordan pleie- og omsorgssektoren ser ut på innsiden.

– Jeg syns det er veldig trist. Det har vært et utrolig godt tilbud til unge som har hatt lyst til å prøve seg i helsesektoren, en sektor hvor vi virkelig trenger flere ansatte, sier Frølich.

Hun mener det er kritikkverdig at det offentlige kutter i antallet sommerjobber, når vanskelige tider gjør at det private næringslivet også må spare.

Berit Breistein

KUN HALVPARTEN: Leder for sentrumssykehjemmene i Bergen, Berit Breistein frykter at disse kuttene betyr at hun får færre sommervikarer fremover.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Timingen er dårlig. Er det en tid vi kunne trengt flere helsearbeidere, så er det nå, sier Frølich.

Hun tenker også på situasjonen for ungdommene det gjelder.

– Det å komme seg ut i arbeidslivet å få seg en sommerjobb, det er ikke enkelt, sier hun.

– Prioritere pengene riktig

Helsebyråd Rebekka Ljosland fra Kristelig folkeparti sier at kommunen ikke har råd til å beholde 50 vikarer, og har redusert til 32. Dette gjør at sykehjemmene som har hatt to vikarer nå bare får en.

– Vi ser at vi trenger å prioritere pengene riktig i en krevende økonomisk situasjon. Det er flere rekrutteringsarenaer vi ønsker å prioritere fremover, sier Ljosland.

Rebekka Ljosland

PRIORITERER: Helsebyråd Rebekka Ljosland (Krf), prioriterer pengene i en krevende økonomisk situasjon. Det resulterer i å kutte tilbudet for sommerjobber for 16-18 åringer i kommunen.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

– Uansett bør byråden nå finne de pengene

Ljosland reagerer på at høyre kritiserer byrådet, og mener det var det forrige byrådet som foreslo kuttet.

Hilde Onarheim

– VI KUTTET IKKE: Tidligere helsebyråd Hilde Onarheim (H) nekter for at det forrige byrådet foreslo kuttet.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Det er litt underlig at Høyre som la frem det første budsjettetforslaget kritiserer oss for dette, sier Ljosland.

Tidligere helsebyråd Hilde Onarheim fra Høyre reagerer på svaret fra Ljosland. Hun nekter for at det tidlegere Frp og Høyre byrådet kuttet i tilbudet før de gikk av.

– Vi har aldri kuttet i det budsjettet, og det er ikke fremvist noe som helst kutt. Uansett bør byråden nå finne de pengene. Hvis man mener de mangler, så må de finne de pengene. For dette er et kjempetilbud, og det burde og denne byråden forstå, sier Onarheim.