NRK Meny
Normal

Byrådslederen: – Tilliten er tynnslitt

Byrådslederen nekter for at hun truer med å gå av på grunn av bybanesaken. Men samtidig utelukker hun ikke at samarbeidet kan ryke.

Ragnhild Stolt-Nielsen

TRUER IKKE: Ragnhild Stolt-Nielsen sier hun ikke truer med å gå av som byrådsleder – men innrømmer samtidig at det kan skje.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Det er krisestemning rundt byrådssammensetningen i Bergen, etter at Høyre, Frp og Ap i går presenterte en helt ny avtale om Bybanen i Bergen.

På tross av sine egne byråder gikk partiene i bystyret sammen om å skrinlegge Bybanen over Bryggen for all fremtid.

Den nye avtalen har skapt smått kaotiske tilstander i det blågule byrådet, som bare for noen dager siden hadde inngått en felles avtale mellom KrF, H og Frp. Byrådslederen innrømmer at hele byrådssamarbeidet kan kollapse.

– Konsekvensen av å godkjenne en silk avtale med det største opposisjonspartiet, vil være at det vil være veldig vanskelig for Høyre å fortsette å lede et styringsdyktig flertallsbyråd, sier Ragnhild Stolt-Nielsen (H) til NRK.

– Truer ikke med å gå av

På dette stadiet, i en prosess som stadig lever sitt liv og tar underlige svinger, vil jeg ikke utelukke noen ting.

Ragnhild Stolt-Nielsen

I dag er det duket for en rekke avgjørende gruppemøter i partiene i byrådet.

Til tross for smått kaotiske tilstander, nekter byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen for at hun truer med å gå av, slik det blir skrevet i bergenspressen i dag.

– Jeg har ikke truet med å gå av. Det jeg sier er at jeg i gruppemøte i kveld må redegjøre for de parlamentariske situasjoner jeg syns er mest nærliggende i byrådet.

– Det innebærer at jeg må forklare for hva jeg tror blir konsekvensen hvis Høyres bystyregruppe godkjenner en avtale undertegnet med det største opposisjonspartiet, sier Stolt-Nielsen.

Hun vil altså heller ikke utelukke at Høyre trekker seg fra samarbeidet.

– På dette stadiet, i en prosess som stadig lever sitt liv og tar underlige svinger, vil jeg ikke utelukke noen ting.

KrF: – Svært alvorlig

Pressebrief etter bybanemøte

NY AVTALE: Frp og Høyre i bystyret har på egen hånd funnet sammen med opposisjonspartiet Ap og laget en avtale som strider med eget byråd.

Foto: Sølve Rydland

KrF står midt i konflikten mellom det Høyre-styrte byrådet og det blå flertalls-bystyret. På den ene siden fikk KrF løfter om en avtale med H og Frp i byrådet, mens partiene i bystyret overstyrte dette og heller laget en avtale med Ap.

– Dette er en svært alvorlig situasjon for samarbeidet. Vi hadde en avtale med Høgre og Frp og vi er veldig overrasket over at de nå har blitt enige med Ap om noe vi ikke kan stå inne for, sa KrF sin gruppeleder Marita Moltu til NRK i går kveld.

En byråd fra KrF har allerede gått av som en følge av bybanesaken.

Innrømmer tøft klima

Byrådslederen innrømmer at det er tøft samarbeidsklima mellom Høyre, KrF og Frp.

– saken er en stor og vanskelig sak. En sak som hele tiden er under utvikling. Jeg undrer meg over at man er der at man har en samarbeidsavtale mellom H, Frp og Ap. Det er på tvers av byrådets parlamentariske grunnlag.

På spørsmål om hvordan tilliten er internt i byrådet, tar hun seg en lang tenkepause, før hun sier:

– Den begynner nok å bli ganske tynnslitt.

– Vi hadde fremforhandlet en enighet i forrige uke, som vi i går får beskjed om er brutt. Det er klart det er krevende å lede et samarbeidsbyråd i denne situasjonen, sier hun.

Byparken stasjon

STRIDENS KJERNE: I dag stopper Bybanen her i Byparken i sentrum. Det er striden om hvor banen skal gå videre nord mot Åsane som er bakgrunn for det politiske kaoset i byen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Siste video

Programleiar: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås