NRK Meny
Normal

– Tilliten til politiet står på spill

I dag faller dommen mot drapstiltalte i Monika-saken, Donatas Lukosevicius (34).

Donatas Lukosevicius

KAN FÅ FORVARING: Aktor har lagt ned påstand om forvaring for drapstiltalte Donatas Lukosevicius. Lukosevicius hevder sin uskyld, men ønsker forvaring dersom han skulle bli dømt. Grunnen er at han vil sone i Norge.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Klokken 12 i dag skal avgjørelsen mange venter på formidles i Nordhordland tingrett.

Om litauiske Lukosevicius blir frikjent, kan det svekke tilliten til et allerede hardt presset politidistrikt. Det mener kommentator i Bergens Tidende, Eirin Eikefjord.

Hun tror mange vil tolke en frikjennelse som en dom fattet på manglende bevisgrunnlag.

– Hvis inntrykket som står igjen er at Lukosevicius går fri fordi politiet ikke gjør jobben sin, så er det alvorlig for tilliten til politiet.

Eirin Eikefjord

TILLITEN KAN SVEKKES: Bergens Tidende-kommentator Eirin Eikefjord mener tilliten til politiet kan slå sprekker hvis Lukosevicius frikjennes på grunn av manglende bevis.

Foto: NRK

– Basert på spekulasjoner

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere ble saken henlagt som selvmord.

I mai 2014 gjenopptok Hordaland politidistrikt etterforskningen etter massiv kritikk. I oktober samme år ble Donatas Lukosevicius, morens tidligere samboer, pågrepet. Han er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter, men nekter straffskyld.

I sin sluttprosedyre sa forsvarer Aasmund Sandland at saken mot Lukosevicius er basert på «spekulasjoner» fra politiets side.

Aktor Benedicte Hordnes har bedt om at Lukosevicius dømmes til 18 år i forvaring for drapet på åtte år gamle Monika. Grunnen til forvaringspåstanden er blant annet at Lukosevicius er dømt flere ganger tidligere i Litauen. Aktor mener derfor det er stor fare for 34-åringen kan komme til å begå nye lovbrudd senere.

Aasmund Sandland

SÅR TVIL OM AKTORS BEVIS: Forsvarer Aasmund Sandland mener Donatas Lukosevicius ikke kan dømmes for drap på Monika Sviglinskaja.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Moren forberedt på flere runder

Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, har hele tiden ment at hennes tidligere samboer er skyldig i drapet på datteren. Da rettssaken mot Lukosevicius var avsluttet i Nordhordland tingrett sa bistandsadvokat Stig Nilsen at moren oppfattet saken som «en jobb hun måtte gjøre for Monika».

Siden det er steile fronter blant partene, er det sannsynlig at den tapende parten kommer til å anke saken. Mot slutten av rettssaken sa Nilsen at Kristina Sviglinskaja er forberedt på at det kan bli flere rettsrunder om datterens dødsfall.

– Hun er veldig sliten, og veldig glad for at det er slutt. Men hun er likevel forberedt på at siste ord kanskje ikke er sagt, selv om hun har et håp om det, sa Nilsen til NRK.

Monika Sviglinskaja sitter i en båt sammen med moren Kristina

DØDE SOM ÅTTEÅRING: Monika Sviglinskaja døde 14. november 2011. Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, har ifølge sin forsvarer sagt at hun oppfatter rettssaken som «en jobb hun må gjøre for Monika».

Foto: Privat / NTB scanpix

Bistandsadvokaten har ikke besvart NRKs henvendelser gjennom helgen.

Usikker på rettsutfall

Eikefjord peker på at de tekniske bevisene fra åstedet gir få svar.

– DNA-beviset er veldig sentralt, men forsvaret har klart å så tvil om at det kan ha stammet fra tiden tiltalte bodde i huset.

Etterforskning

Eikefjord karakteriserer bevisbyrden som et puslespill og peker på at de tekniske bevisene fra Monikas hjem i Sund kommune gir få svar. Det er blant annet ingen spor av DNA eller fingeravtrykk på beltet som ble funnet knytt rundt Monikas hals.

Foto: Remi Presttun, Bergensfoto.no

BT-kommentatoren har fulgt rettssaken tett, og tror dommerne har nok grunnlag til å felle en dom i saken.

– Dommerne skal føle seg overbevist om at det er han som er den skyldige. Det kan godt hende at de gjør, ut fra det bevisbildet som ligger for dagen, sier Eikefjord.

Aktor Benedicte Hordnes ønsker ikke å gi noen kommentar før dommen har falt.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.