NRK Meny
Normal

– Taimans sak for retten senest i august

Utlendingsnemndas svar til bergenspolitikerne er dårlig nytt for støttespillerne til Taiman Agid Fatah (27). Men nå kan det bli rettssak i Oslo tingrett i løpet av et halvt år.

Taiman på Trandum

– ER KOMMET TIL KURDISTAN: Taiman skal nå oppholde seg i Kurdistan. Innen et halvt år kan saken hans komme opp for tingretten.

Foto: TIPSER.NO / Daniel D.Laabak

Et samlet bystyre i Bergen, med unntak av Frp, klaget til Utlendingsnemnda da Taiman Agid Fatah (27) ble pågrepet i Bergen i slutten av januar.

Men oppropet om menneskelige hensyn og tilknytning til riket hjalp like lite som de mange støttemarkeringene - 10. februar ble 27-åringen fraktet til Bagdad etter 13 år i Norge.

Etter det NRK forstår skal Taiman nå oppholde seg i byen Arbil i Kurdistan, der han og familien kom fra rundt årtusenskiftet.

Utlendingsnemnda har nå svart på brevet fra bergenspolitikerne, og gjentar det de tidligere har uttalt om at alle vedtakene i saken har blitt fattet etter gjeldende regelverk. Samtidig legger de ikke skjul på at Taiman var uheldig, ved at familien søkte asyl 24 dager etter opphøret av et amnesti som ville gitt dem opphold.

«Synliggjør hvordan regelverket virker»

Taiman-opprop

STOR STØTTE: Det har vært flere støttemarkeringer for Taiman, både i Bergen og Oslo.

Foto: Johannes Morland

– Det er altså et faktum i saken til Taiman at dersom han hadde kommet til Norge én måned tidligere i 2001, ville han sannsynligvis fått tillatelse til videre opphold i Norge høsten 2004, skriver UNE i sitt svar til bergenspolitikerne.

De påpeker at Taimans saksforløp «kan synliggjøre hvordan regelverket og politiske beslutninger kan virke», men avviser at UNE har skjøvet politikerne foran seg i denne saken.

– Politikere som vedtar regler må ta ansvaret også for hvordan disse reglene virker når de brukes på enkeltsaker, og vi i UNE må ta ansvaret for at resultatene i enkeltsaker er riktige ut fra de reglene vi skal forvalte, skriver UNE i brevet signert kommunikasjonssjef Bjørn Lyster og seksjonssjef Iselin Ryeng-Lande.

– En oppmuntring

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har avvist å gå inn i Taimans sak. Bergensordfører Trude Drevland møtte familien etter utsendelsen, og rådet familien til å ta saken til retten.

Advokat Asgeir Thomassen trodde tidligere i februar at det kunne gå så mye som et år å få saken prøvd, men nå har han fått oppløftende nyheter.

– Jeg har fått tilsvar på stevningen jeg leverte til Oslo tingrett, og det ser ut til at det går litt raskere. Det er en oppmuntring, sier Thomassen til NRK.

Vil ha vedtakene kjent ugyldige

I tilsvaret bes advokaten og statens prosessmekler om å komme med to datoer i løpet av seks måneder der rettssaken kan bli gjennomført, ifølge Thomassen.

– Det er positivt, og jeg vil selvsagt prøve å få det til så fort som mulig. Men det er jo også litt avhengig av hva motparten kan få til.

Advokatens mål for rettssaken er å få kjent UNEs vedtak i saken ugyldige.

– Ja, vi ønsker å få ham tilbake igjen til Norge. Vedtakene er urimelige, og det er ikke tatt tilstrekkelige menneskelige hensyn verken første gang saken ble behandlet, eller nå, mener Thomassen.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik