– SV har forspilt sine byrådssjanser

SV har ikke gitt opp byrådsmakten i Bergen, men møter en kald skulder hos Ap etter at de sa nei til å møte Venstre. – De hadde en historisk sjanse til å få gjennomslag for politikken sin, hevder Ap-topp Harald Schjelderup.

Erlend Horn, Harald Schjelderup og Dag Inge Ulstein.

DET NYE BYRÅDET?: Erlend Horn (V), Harald Schjelderup (Ap) og Dag Inge Ulstein (KrF) møttes i dag på rådhuset for å diskutere byrådssamarbeid. SV var også invitert, men møtte ikke opp.

Tirsdag gikk de kommende byrådskameratene i Bergen, Ap og KrF, ut med en invitasjon til SV og Venstre om å møtes for å diskutere et firepartisamarbeid.

Men SV møtte ikke opp.

Jeg ba dem innstendig om å tenke seg om en gang til, men måtte bare konstatere at de sa nei enda en gang.

Harald Schjelderup (Ap) om SV

– Venstre er et parti som i sentrale spørsmål, for eksempel i privatiserings- og arbeidslivsspørsmål, plasserer seg til høyre for partiet Høyre. Hvis vi skal ta Venstre på alvor, så burde de også ha store vanskeligheter med å samarbeide med oss. De brukte valgkampen på skremmekampanjer mot oss og Ap, grunngir SV-topp Mikkel Grüner.

Mikkel Grüner

ADVARER MOT KAOS: Men Mikkel Grüner (SV) sier de er åpne for å komme inn igjen i byrådsdiskusjonen.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Kan bli mer rot og kaos

Da kommende byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) tirsdag ettermiddag møtte pressen sammen med Erlend Horn (V) og Dag Inge Ulstein (KrF), sa han at han var svært skuffet over at SV ikke møtte opp til samtalene. Det har han liten grunn til å være, mener Grüner.

Hvis Ap nå inngår et samarbeid med Venstre, er det jo fordi de ønsker et samarbeid med Venstre.

Mikkel Grüner (SV)

– Vi har hele tiden sagt at Ap må velge mellom oss og Venstre. Nå har velgerne gitt et klart mandat om mer politikk fra venstresiden, så hvis Ap nå inngår et samarbeid med Venstre, er det jo fordi de ønsker et samarbeid med Venstre. I så fall tenker jeg at vi får mer av den politikken som har ført til rot og kaos i denne byen de siste tolv årene, sier Grüner.

Han sier han ikke har gitt opp håpet om et byrådssamarbeid med Ap. Men etter dagens hendelser tyder alt på at SV må se langt etter å komme til makten i Bergen.

– Prøvde å betrygge SV

Schjelderup gjentar tirsdag kveld overfor NRK at han er skuffet over SV, selv om partiet både i valgkampen og på valgnatten sa nei til byrådssamarbeid med Venstre.

Vi håpte at de ikke ville være fastlåste på at de ikke ville i byråd med Venstre.

Harald Schjelderup (Ap) om SV

– Jeg mente at vi hadde grunnlag for å forhandle om et samarbeid som ville passet som hånd i hanske for SV, og håpte at de ikke ville være fastlåste på at de ikke ville i byråd med Venstre. De hadde en historisk sjanse til å få gjennomslag for politikken sin i Bergen, sier Schjelderup.

For å dempe SVs Venstre-skepsis, uttalte Ap-toppen før møtet at det var Aps arbeidslivspolitikk, og ikke Venstres, som skulle ligge til grunn for byrådssamarbeidet.

– Det ble også meddelt SV direkte. At de da ikke engang møtte opp, når jeg kunne betrygge dem med det, er veldig skuffende, sier Schjelderup.

– SV har tatt et valg

Han forteller at SV kort tid før møtet på rådhuset ga beskjed om at de ikke ville møte opp, men at han prøvde å overtale dem.

Vi ønsket Venstre og SV med som likeverdige partnere.

Harald Schjelderup (Ap)

– Jeg ba dem innstendig om å tenke seg om en gang til, men måtte bare konstatere at de sa nei enda en gang, sier Schjelderup.

– Har SV nå forspilt sine sjanser til å delta i byrådet?

– Ja, de har tatt et valg, som de selv er veldig tydelige på, sier Schjelderup.

Et Ap/V/KrF-samarbeid vil trolig gjøre det vanskeligere for høyresiden å angripe byrådet, og øke sjansene for gjenvalg om fire år. Schjelderup avviser at de kalkulerte med av SV vill takke nei da de inviterte dem sammen med Venstre.

– Vi ønsket Venstre og SV med som likeverdige partnere, hevder Schjelderup.

BAKGRUNN: Tre partier skal forhandle om byrådsmakten