Hopp til innhold

– Statoil er et lokomotiv innen beredskap

Kontoransvarlig for risikostyringsselskapet «Proactima» i Bergen, Jo Tidemann, sier at Statoil er et av de beste selskapene i landet til å håndtere en situasjon som den som nå pågår i Algerie.

Jo Tidemann

MANGE AKTØRER: – Det er mange aktører inne i bildet som Statoil må samhandle med, sier Jo Tidemann. Dette gjør situasjonen svært kompleks.

Foto: Privat

Mokhtar Belmokhtar

BAKMANN: Det er trolig den militante islamistveteranen Mokhtar Belmokhtar som står bak planleggingen av gisselaksjonen i Algerie.

Foto: - / Afp
Abu al-Baraa Al-Jazairi

AKSJONSLEDER: Abu al-Baraa skal ha ledet gruppen med terrorister under aksjonen, og ble trolig drept torsdag.

Foto: STR / Afp

– Statoil har en veldig alvorlig situasjon nå, men heldigvis er de godt trente til å håndtere sånne situasjoner, sier Tidemann til NRK.no.

Han sier at Statoil er kjent som et lokomotiv innenfor beredskap i Norge.

– Statoil er et av de beste selskapene i Norge til å håndtere en slik særdeles vanskelig situasjon.

  • Følg dekningen i NRKs direktesenter HER .
  • Les alle saker NRK har skrevet om situasjonen HER .

– Viktig å være samkjørt

Proactima er leverandør av tjenester innen risikostyring, samfunnssikkerhet og HMS-ledelse. Tidemann understreker at Statoil er i en veldig vanskelig og kompleks situasjon, selv om oljeselskapet er trent på en god måte.

– Det er mange aktører med i bildet som de må samhandle med, og i tillegg er det jo Algerie sine myndigheter som direkte styrer hva som pågår ved anlegget.

– Hvor viktig er det at Statoil har trent på slike situasjoner på forhånd?

– Det er veldig viktig. Når man havner i slike vanskelige situasjoner, må man være forberedt på forhold som kan oppstå. Da er det viktig at man er samkjørt, at man vet hvilken rolle og hvilket ansvar man har, og at man vet hvem man skal kommunisere med.

– Gjennom nitidig bygging av en robust beredskapsorganisasjon blir man best mulig forberedt til å takle ulykker dersom de skulle oppstå.

Trener ved å simulere terrorister og gisselsituasjoner

Proactima har ikke trent personlig med Statoil, men Tidemann kan likevel fortelle hvordan slik trening foregår.

– Vi gjør det på forskjellige måter. For eksempel kan et scenario være en gisselsituasjon. Da prøver vi å sette beredskapsledelsen i en vanskelig posisjon ved hjelp av simulerte terrorister, og ofte reelle aktører, som for eksempel Utenriksdepartementet. Slik får vi realisme i det vi spiller, og det gjør beredskapsledelsen flinkere til å takle situasjonen.

– Må fokusere på menneskene

Tidemann mener at Statoil bør fortsette det gode arbeide de allerede har gjort.

– De må fokusere på menneskene. Både de pårørende, og hva de kan gjøre for å påvirke håndteringen av gisselsituasjonen. Det er også viktig å opprettholde kontakten med de andre aktørene som er involvert, sånn at man ikke gjør noe overilt. Det man gjør må være godt avtalt og koordinert.