Mener Skutle blir plassert på bakerste benk

Politiske eksperter mener Erik Skutle har sin politiske fremtid bak seg. – Det må være rom for å gjøre feil, svarer Høyres Dag Skansen.

Eksperter

VIL HOLDES I BAKGRUNNEN: De to politiske ekspertene Harald Stanghelle og Frank Aarebrot mener Erik Skutle ikke vil bli frontet av Høyre fremover – men utelukker ikke et comeback om noen år.

Frank Aarebrot, valgforsker og professor i sammenliknende politikk, mener narkotikasaken i Høyre må få følger for hvordan de politiske partiene tenker rundt bruk av ulovlige stoffer.

– Å røyke hasj i seg selv er ikke en alvorlig kriminell handling. Det som er alvorlige er tillitsbruddet som er begått overfor Høyre i dét han bryter loven ved å røyke hasj mens han sitter på Stortinget, sier Aarebrot.

Han mener saken neppe vil få noen politiske konsekvenser for Høyre, men at saken likevel er alvorlig for partiet.

– Det som er påfallende med denne saken er at den starter med en narkotikaopprulling blant avgangselever i Fana bydel i Bergen. Det er skoler med elever som ikke er kjent for å ha ressurssvake foreldre, for å si det forsiktig. Samtidig vet vi at det er i disse miljøene at Unge Høyre og Høyre rekrutterer deler av sine medlemmer og politikere. Her har Bergen Høyre forsømt seg, mener Aarebrot, som selv er svoren Arbeiderparti-mann.

Mener saken viser ukultur

montasje beslag

BESLAG: Denne narkotikaen har politi beslaglagt under opprullingen mot russemiljøet i Bergen.

Derfor mener Aarebrot at partiet må ta et knallhardt oppgjør mot bruk av narkotiske stoffer.

– Høyre er nødt til å gå ut og ta for seg alle i Unge Høyre og spørre de rett ut om de har røyket hasj i forbindelse med russefeiringen. Det er tydelig at det har utviklet seg en kultur for cannabisbruk i russetiden er greit, sier han, før han legger til at han ikke ønsker et samfunn hvor samtlige norske politikere skal ha plettfri vandel og rent rulleblad.

– Men personer som ønsker å stille til valg må si fra om det til partiet før nominasjonsprosessen. Fortidige synder bør ikke hindre folk fra å bli nominert til valg, men partiene lokalt bør vite om dem, sier professoren.

Han mener at den hasj-tatte Erik Skutle (24) må belage seg på en roligere tilværelse på Stortinget enn det han har hatt i løpet av sine drøye fire måneder som representant for Hordaland Høyre.

– Han vil ikke være en fremtredende Høyre-politiker i offentligheten. Men han vil jo fungere i stortingsgruppen, og blir neppe arbeidsløs. Dette er heller ingen grunn til å sette han i en krok i stortingskantinen i fire år.

Tror elite-politikeren blir usynliggjort

Dag Skansen

ROM FOR TILGIVELSE: Dag Skansen, gruppeleder for Bergen Høyre i bystyret, vil ikke stenge alle dører for de narkotatte Høyre-politikerne.

Foto: Høyre Høyre.no

Det samme mener Harald Stanghelle, politisk kommentator i Aftenposten.

– Det er masse arbeid som kan gjøres fra bakerste benk. Men akkurat nå er Skutle en politiker som har fremtiden bak seg. Høyre vil ikke bruke han i det offentlige ordskiftet det neste årene, sier Stanghelle.

Erik Skutle vant i 2012 Unge Høyres eliteskole. Kurset, som ble utviklet av Jan P. Syse i 1960, har som mål å utvikle partiets talenter til å bli topp-politikere.

– Vil Skutle kunne komme tilbake som en markant politiker?

– Hva som skjer om ti, tjue eller tretti år er det umulig å spå om. Men for å være ærlig, det han har gjort er ingen stor forbrytelse, selv om det er et alvorlig tillitsbrudd. Skulle han komme tilbake igjen om noen år, så er han ikke den første politikeren som faller, for så å reise seg igjen, mener Stanghelle.

Utelukker ikke comeback

I forbindelse med narkotikaopprullingen mot det bergenske russemiljøet er tre politikere i Høyre og/eller Unge Høyre siktet for å ha brukt narkotika.

En av dem er Skutle. En annen er en bystyrepolitiker for Høyre, som har flere sentrale verv.

Dag Skansen, gruppeleder for Høyre i Bergen bystyre, vil ikke stenge alle dører for de verken den siktede bystyrerepresentanten eller Skutle.

– De er unge og har tiden fremfor seg. Det må være rom for å gjøre feil, sier Skansen.

Han sier at Bergen Høyre skal ta opp situasjonen rundt den narkosiktede bystyrepolitikeren mandag morgen. Ansvaret for Skutles skjebne, og ivaretakelsen av han, ligger hos Høyres stortingsgruppe.

– Det er viktig å ta godt vare på de nå. Likevel er denne saken alvorlig. Folkevalgte har et spesielt ansvar for å rette seg etter lovverket. De har sendt ut et svært beklagelig signal, sier Skansen.

– Er det en ukultur i Bergen Unge Høyre?

– Det har jeg ikke grunnlag for å si noe om. Men vi må ta et oppgjør med bruken av narkotika i ungdomsmiljøet. Da hjelper det ikke at unge politikere blir tatt for å røyke hasj, sier Skansen.