NRK Meny
Normal

– Skandalefesten gir et negativt syn på russen

– Det er helt sykt, sier flere russ. Veldig synd, sier visepresidenten. Nå risikerer tre tenåringer fengselsstraff etter festen som kom fullstendig ut av kontroll.

Tre ungdommer er siktet for vold mot politiet.

MOBILVIDEO: En 17 år gammel jente sparker en politibetjent som ligger nede. Betjentene er i ferd med å legge en annen festdeltaker i bakken.

Tre ungdommer er siktet for vold mot politiet.

Både russen og politiet mener at oppførselen ødelegger for russens allerede dårlige rykte.

Dette vil påvirke bildet av hvordan russen er. Det er veldig synd.

Bendik Børve, russens visepresident

Natt til søndag beskrev politiet festen i Glaskaråsen i Bergen som «fullstendig kaos», med «tilløp til opptøyer». Mellom 60 og 70 ungdommer var på festen i privatboligen i Åsane. Festen ble arrangert av medlemmene på en russebuss.

Mandagens snakkis

Mandag rullet flere av Bergens russebusser inn til kontroll hos Statens vegvesen i Åsane. Men russen har ikke kontroll på alt.

Visepresidenten for Bergensrussen, Bendik Børve, er på plass med sin buss, Slab city. Målet er å få bussen godkjent for veien, men dagens snakkis blant russen i Bergen er festen som kom helt ut av kontroll natt til søndag.

– Det er helt sykt. Det sier mange på bussen min. De er sjokkert.

Bendik Børve

VISEPRESIDENT: Bendik Børve er visepresident i russestyret i Bergen og forteller at festen i helgen er det store samtaletemaet.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

I Glaskaråsen begynte folk å sparke og bite politifolk, og nå havner trolig tre 17- til 19-åringer i fengsel.

– Dette er helt uakseptabel adferd. Det er absolutt ikke slik vi ønsker at russen i Bergen skal være, sier leder Monica Johannesen Mørk ved ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Forsterker et dårlig rykte

Russen i Bergen har allerede et dårlig rykte. Fjorårets russekull ble omtalt som tidenes verste, med blant annet flere tilfeller av neddoping og en voldtekt i forbindelse med en russefest ved turområdet Hordnesskogen.

Allerede før årets russetid er offisielt i gang blir fordommene forsterket av russens ramponering av flere hytter på Geilo – og nå vold mot politiet.

– Dette vil påvirke bildet av hvordan russen er. Det er veldig synd, for det er jo ikke slik all russen er, sier visepresidenten.

Politiet er enig.

– Det er ikke første gang at noe få enkeltruss gjør noe som ødelegger og stigmatiserer for resten av russen, sier leder Monica Johannesen Mørk ved ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

– Det er slike enkelthendelser som gjør at allmennheten ser på russen på en negativ måte.

Monica Johannesen Mørk

POLITIET: – Vi synes at dette er veldig leit, sier Monica Johannesen Mørk ved ungdomsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Politiet har vært i kontakt med russestyret etter hendelsen i Glaskaråsen natt til søndag. Nå håper russen å kunne feire uten flere skandaler.