– Rygg kan gå med hodet høyt hevet

Frank Aarebrot mener Filip Rygg gjør rett i å trekke seg, og tror han vil få viljen sin i bybanesaken etter sin avgang. – Jeg har ikke lykkes, sier Rygg selv.

Filip Rygg i sminken

GÅR AV: Filip Rygg i sminken før han gjester Vestlandsrevyen i forbindelse med avgangen. – Det har selvfølgelig vært utfordrende til tider, men det har vært utrolig moro, sier KrF-eren om tiden som byråd.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Filip Rygg (30) gikk i dag av som byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen. KrF-politikeren så ikke noen annen utvei da samarbeidspartiene i byrådet, Frp og Høyre, gikk inn for å legge Bybanen i tunnel gjennom sentrum uten å utrede alternativet over Bryggen.

Rygg funderte på beslutningen gjennom 17. mai-helgen.

– Det var selvfølgelig vanskelig, men jeg opplever at det var riktig å gjøre det nå. Vi kan ikke legge frem en sak uten å ta med det som er veldig, veldig tydelige råd fra et unisont fagmiljø, sier han, med henvisning til usikkerheten rundt kulturminnene i tunnelalternativet.

– Han måtte gått uansett

Ruth Grung

KRITISK TIL RYGG: Ruth Grung (Ap) mener Filip Rygg måtte gått av uansett.

Foto: Sindre Øye Helgheim

Etter at byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) offentliggjorde Ryggs avgang på en presseskonferanse klokken ti i formiddag, kokte sosiale medier nærmest over av støtteerklæringer både fra politiske tilhengere og motstandere.

Selv Arbeiderpartiets bypolitikere, som har beskyldt Rygg og fagavdelingen hans for favorisering av Bryggen-alternativet i planleggingsfasen, sier seg leie for byrådens avgang.

Men fra stortingspolitiker Ruth Grung (Ap) vanker det alt annet enn lovord.

– Hvis han ikke hadde gått nå, tror jeg han måtte gått senere i prosessen. Det er fagbyråden sitt ansvar å legge premissene til rette for at bypolitikerne kan ta stilling, både til det økonomiske og det som kan løse kollektivutfordringene i byen. Han har bare «kjørt på» Bryggen hele tiden. Alle relevante alternativer burde vært forsvarlig utredet, mener Grung.

Mener Frp og Høyres holdning felte Rygg

Frank Aarebrot

STØTTER RYGG: Professor Frank Aarebrot mener Filip Rygg kan gå av med hevet hode.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, er uenig med Ap-politikeren.

– Han trekker seg med høyt hevet hode, og tar konsekvensen av det parlamentariske systemet. Han ville måtte stått ansvarlig for noe han ikke trodde på, sier Aarebrot.

Han mener det er Frp og Høyres manglende vilje til å utrede Bryggen-alternativet som feller Rygg.

– Det er den fullstendig låste holdningen deres som gjør at Rygg må gå, sier Aarebrot, som ikke har tro på at det blir bygget noen bybanetunnel i Bergen sentrum.

– Mitt stalltips er at Bybanen kommer til å ende med å gå over Bryggen. Dermed kan Filip Rygg glede seg over at prosjektet hans blir gjennomført, mens de som overhodet ikke var villige til å jenke seg, må sitte med skammen, sier Aarebrot.

Vil ikke kritisere eks-kollegaene

Siden pressekonferansen i formiddag har Rygg gått fra intervju til intervju, og i kveld var han gjest på Vestlandsrevyen. Hva han skal gjøre fremover, hevder den avgåtte byråden han først vil begynne å tenke på i morgen.

Rygg vil ikke kritisere Høyre og Frp for å gå imot de klare rådene fra hans byråkrater, til tross for at han mener arvtakeren overtar «verdens beste fagavdeling».

Det er veldig mye i denne saken som kunne vært gjort annerledes, også for min egen del.

Filip Rygg, avgått byråd i Bergen

– Det vil alltid være ganske tøffe politiske debatter i denne byen. Det er fattet noen beslutninger som er vanskelige faglig sett, og så er det de partiene som må svare på hvorfor, sier Rygg.

Den avgåtte byråden tar selvkritikk på at han ikke klarte å samle flertall i bystyret om bybanesaken.

– Det er veldig mye i denne saken som kunne vært gjort annerledes, også for min egen del. Det er en byråd sin oppgave å få flertall for sakene han legger frem, og det har jeg ikke lykkes med. Så enkelt er det, sier Rygg.

– Hva gjorde du feil?

– Jeg har tenkt på det, men har vel ikke greid å komme frem til et entydig svar.

– Det har vært utrolig moro

Rygg avviser at det har vært en personlig kampsak for ham å få lagt Bybanen over Bryggen, og sier det viktigste har vært å få vedtatt en «gjennomførbar, realistisk bybane».

Ansvaret for gjennomføringen går nå midlertidig over til byrådslederen. Hvem den nye byutviklingsbyråden blir, er ennå ikke klart.

Byråden som nå gir seg, sier han takker av med en blanding av vemod og takknemlighet.

– Jeg synes det er et enormt privilegium å ha bergenserne som sjef. Det har selvfølgelig vært utfordrende til tider, men det har vært utrolig moro, sier Rygg.

Hvordan synes du Filip Rygg har løst jobben som byråd i Bergen? Si din mening i kommentarfeltet under.

Filip Rygg går av som byråd

Se intervjuet i Vestlandsrevyen.