NRK Meny
Normal

– Redningsvest kunne reddet ham

Her står den 74 år gamle fiskeren på dekk i full storm uten redningsvest. Vel halvannen time senere er han død.

Sjarken som forliste øst for Stord

KANTRET: Fiskeren ville flytte sjarken for å hindre at stormen sendte den på land. Her er båten fotografert bare en drøy time før kantringen.

Foto: Privat

Statens havarikommisjon for transport har konkludert med at manglende redningsdrakt var den direkte årsaken til at forliset utenfor Nord-Huglo i Sunnhordland 27. november i fjor endte med tap av menneskeliv.

– Lå flat som en seilbåt

Det blåste full storm i området og 74-åringen var bekymret for at sjarken skulle blåse på land. Derfor ville han flytte den til tryggere farvann. Førstevalget var ved den gamle fergekaien ved Jektevik, men der var det for kraftig sjø til at han fikk lagt til.

Etter en samtale med besetningen på fergen MF «Hordaland», besluttet skipperen å gå over til Nord-Huglo. Men etter kort tid så fergemannskapet at sjarken lå med kraftig slagside.

– Sjarken lå flat som en seilbåt over mot styrbord, har fergemannskapet forklart.

Ble funnet liggende med ryggen opp

De observerte da at 74-åringen stod i styrhusdøren. Like etter kantret båten. Det gikk under ett minutt før fartøyet forsvant.

Fergen sendte ut «mayday», bråsnudde og gikk mot havaristen. En redningsbåt ble satt på vannet og fikk opp den livløse mannen, som ble funnet liggende med ryggen opp i vannet. Han var da iført oransje regntøy.

Til tross for iherdige gjenopplivningsforsøk, stod livet ikke til å redde, selv om han hadde vært i vannet i forholdsvis kort tid.

Uvisst om han hadde redningsdrakt i båten

74-åringen blir beskrevet å være i god fysisk form. Dødsårsaken var drukning. Inspektørene har funnet ut at mannen eide redningsdrakt, men den var ikke i bruk da båten kantret. Det er uvisst om mannen hadde redningsdrakt med seg i båten.

«Havarikommisjonen mener at ulykken kunne fått et annet utfall dersom redningsdrakt hadde vært benyttet, spesielt sett i lys av den korte tiden fiskeren lå i sjøen,» konkluderer rapporten etter ulykken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste video

Tusenvis av nye målinger fra privatpersoner gjør Yrs værvarsel bedre.
Unike bilete av den første villreinen som vart funne med skrantesjuke (CWD) i Nordfjella.
Programleder: Mariann Reikerås