NRK Meny
Normal

– De framstår mer som B-gjengen enn mestertyver

Tyvene som ranet Kinasamlingen i Bergen framstår som amatører, mener professor. Politiet jobber ut fra en hypotese om at det var et profesjonelt utført bestillingstyveri.

Overvåkningsbilder fra Permanenten museum i Bergen viser tyvne som stjeler over 20 kinesiske kunstgjenstander.

VIDEO: Her raner de museet.

– Hvis man har til hensikt å stjele kinesisk porselen, er det underlig at de knuser monterne. De kunne like gjerne knust noen av de objektene de endte opp med å stjele, sier Christopher Prescott, professoR i arkeologi ved Universitetet i Oslo.

De stjålne gjenstandene fra Kinasamlingen

RANET 25 GJENSTANDER: Dette er blant tingene ranerne fikk med seg lørdag.

Foto: Kunstmuseene i Bergen

På 90 sekunder rasket tyvene med seg 25 gjenstander fra kinasamlingen ved Kunstindustrimuseet Permanenten i Bergen. Blant gjenstandene var kinesiske vaser i porselen, og andre skjøre gjenstander.

Tre kunstverk av porselen ble knust under sjokkbrekket.

– Ingen mestertyver

Politiet jobber ut ifra en teori om at dette var proffe tyver som ranet Kinasamlingen, men etter å ha sett overvåkningsvideoen mener Prescott at tyveriet var mer amatørmessig.

– For meg framstår de mer som B-gjengen enn mesterkunsttyven, sier Prescott.

– De er kanskje heller gode innbruddstyver enn gode kunsttyver, sier han.

SE HELE INTERVJUET:

De som ranet Kinasamlingen i Bergen framstår som amatører, mener professor. Politiet jobber ut fra en teori om at de var proffe.

VIDEO: Christopher Prescott intervjues av Halvor Folgerø.

Eksplosiv kunsthandel

Museet ble sist plyndret i 2010, og også denne gangen var det gjenstander fra Kinasamlingen som var målet. Ifølge Prescott har det vært en eksplosiv handel av kinesiske kunstobjekter de siste årene.

– Det er nærmest eksplosiv interesse for den kinesiske kunsten, som har alltid vært ettertraktet. Årsaken er den enorme nye rikdommen i landet og kinesernes interesse for egen kunsthistorie, sier Prescott.

– Betyr det at dette tyveriet var et bestillingsverk?

– Jeg synes det er å ta litt hardt i, men ser man mot det som skjer internasjonalt så er dette objekter som er lett omsettelige. Og vi vet at de kriminelle nettverkene responderer raskt i forhold til markedsmulighetene, sier Prescott.

Tror gjenstandene er tapt

Tyvene er fremdeles på frifot, og politiet varslet i dag at de vil sette i gang grensekontroll. De frykter at de stjålne kunstgjenstandene blir fraktet ut av landet, og det haster det med å spore opp tyvene før de forsvinner.

Prescott tror imidlertid at de allerede er tapt i det internasjonale nettverket som har smuglet gjenstander over hele kloden i lang tid

– Hvis de har kommet ut av Norge, er de sikkert på vei til Kina. Da tror jeg mulighetene til å få fatt i dem igjen er små. Men det kan jo hende man har flaks, sier han.

Les også: - Har fått interessante opplysninger

Tror tyvene var proffe

Politiet arbeider ut fra en hypotese om at tyveriet var et profesjonelt utført bestillingstyveri. De har foreløpig få spor i saken.

– Når det er profesjonelle folk, etterlater de få spor. De har vært raske, de har bare vært inne i halvannet minutt, så det er liten tid de har brukt på dette. Det gjør det vanskeligere for oss, selvfølgelig, sier Jørn Solsvik, seksjonsleder for bekjempelse av organisert kriminalitet.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Lervik
Forsvaret detonerte håndgranaten som onsdag ble funnet på parkeringsplassen ved legevakten.