NRK Meny
Normal

Mener politiet fjernet dokumenter i Monika-saken

Politiet er anmeldt for å ha holdt tilbake viktig informasjon i etterforskningen av dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

Jente funnet død i Sund kommune

FUNNET DØD HJEMME: En ettermiddag i november 2011 ble den åtte år gamle jenten funnet død hjemme i sitt eget hjem. Ni måneder senere henla politiet saken. I år har det blitt reist mange spørsmål ved politiets henleggelse.

Foto: Eirik Hagesæter/Bergensavisen

Den åtte år gamle jenten ble funnet død i sitt hjem i Sund kommune høsten 2011.

Nå har moren til åtteåringen anmeldt politiet for å ha holdt tilbake sentral informasjon under etterforskningen. Det skriver Bergens Tidende.

Politiet er fra før anmeldt og under etterforskning fra Spesialenheten for politisaker, etter at de henla saken.

Politiet skal etterforskes

Den åtte år gamle jenten ble funnet død av sin egen mor i hjemmet deres i november 2011. Etter ni måneder med etterforskning ble saken henlagt. Henleggelsen har ført til mye kritikk fra den etterlatte moren og en tidligere Kripos-topp.

Nå har morens bistandsadvokat, Stig Nilsen, levert inn en tilleggsanmeldelse til Spesialenheten.

– Vi ønsker å avvente eventuelle kommentarer før Spesialenheten har konkludert. De har besluttet å åpne etterforskning mot politiet for manglende dokumentføring, sier Nilsen til avisen.

Ifølge advokaten har moren nå anmeldt politiet for tre forhold: De har snakket usant til henne, blant annet i avhør, de har ikke gjennomført arbeidsoppgaver de har lovet de ville og nå altså: De beskyldes for å ha fjernet sentrale dokumenter fra saken.

De to førstnevnte påstandene er ifølge ham fortsatt til vurdering hos Spesialenheten. En beslutning om å iverksette full etterforskning her er ennå ikke tatt.

Telefonen aldri funnet

I en rapport fra tidligere Kripos-topp Asbjørn Hansen ble det konkludert med at politiets etterforskning hadde vesentlige mangler og at saken aldri skulle vært lagt vekk.

Rapporten la blant annet vekt på at åtteåringen ringte en rekke ganger til moren tidlig på dagen. Da moren ringte tilbake, fikk hun ikke svar – før telefonen til jenten ble slått av.

Telefonen til jenten har siden aldri blitt funnet.

I mai i år ble etterforskere fra Kripos koblet inn for å hjelpe politiet i Hordaland med en ny gjennomgang av det mystiske dødsfallet.

– Dette er avgjørende og i tråd med min oppmoding. Kripos bør også lede den taktiske etterforskningen, sa bistandsadvokat Nilsen til NRK da det ble kjent.

I tillegg til politiets nye etterforskning skal spesialenheten nå altså vurdere om politiet har gjort noe straffbart.

Siste video

Her fortsetter de diskusjonen utenfor studio
13 lam rømde då bilen dei vart frakta med kolliderte. Dyretransporten fekk ein brå stopp og sauene stakk til skogs.