NRK Meny
Normal

– Når nordmenn spytter på tiggere, går vi langt i å oppføre oss som et herrefolk

Rumenske tiggere slås, sparkes og spyttes på. Politiets «skremselspropaganda» mot romfolket må ta deler av skylden for nordmenns dårlige holdninger, mener SV-nestleder.

Romfolk som tigger utenfor Stortinget

– POLITIET STIGMATISERER: – Politiet går veldig langt i å kriminalisere en helt spesifikk folkegruppe, uten å ha belegg for det, sier nestleder Oddny Miljeteig i SV. Bildet viser en romkvinne som tigger utenfor Stortinget.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Organisert kriminalitet er selvsagt ikke greit, og noe politiet må slå ned på. Men det å stemple hele folkegrupper som kriminelle, det er ikke noe vi gjør i 2015, sier stortingsrepresentant Erik Skulte (H).

Marit Sagen Grung

– MANGE ER HELT INTEGRERTE: Det går ikke an å sette likhetstegn mellom rom, tiggere og kriminelle, mener Marit Sagen Grung, spesialrådgiver i byrådsavdeling for bolig, sosial og områdesatsing.

Foto: Ingrid Losnegaard / NRK

Politistasjonssjefen i Bergen sentrum sa onsdag at politiet er sikre på at de rumenske tiggerne i byen er del av en organisert kriminell gruppe. Utsagnet har vakt harme hos flere.

– Man kan rett og slett ikke kalle en etnisk gruppe kriminell, sier Marit Grung i Bergens sosialbyrådsavdeling.

I går presenterte hun en rapport som stikk i strid med politiets utsagn viser at det på ingen måte er noe mafialignende nettverk som står bak tiggerne.

Grung peker også på at det er langt flere rumenere i Bergen enn dem som sitter med pappbegre på gatehjørnene.

– Mange er helt integrerte og i ordinært arbeid, og mange søker arbeid i et vanskelig marked. Og så har vi dem som er «tradisjonelt» kledde. Det er de vi som samfunn kaller rom, og så setter vi likhetstegn mellom rom, tiggere og kriminelle. Det går ikke an, mener Grung.

LES MER: Rumenske tiggere: – Vi blir slått, sparket og spyttet på

Marian Daragiu har kartlagt tiggere i Bergen på oppdrag fra kommunen.

FANT OVER 60 TIGGERE: Marian Daragiu har kartlagt tiggere i Bergen på oppdrag fra kommunen.

– Politiet går ut og skremmer

SV-nestleder Oddny Miljeteig mener uttalelsene fra politistasjonssjefen inngår i en rekke av uheldige utsagn om romfolk fra politiet.

Oddny Miljeteig

KRITISK TIL POLITIET: Oddny Miljeteig, nestleder i SV og leder for bystyregruppen i Bergen.

Foto: Ingrid Losnegaard / NRK

– De har år etter år gått ut og skremt. For to år siden sa de at det skulle komme horder av tiggere til Oslo, noe som viste seg å være feil. De sier de er kriminelle som tigger om dagen, og stjeler og driver med prostitusjon om natten, og at det er mafia som står bak. Politiet går veldig langt i å kriminalisere en helt spesifikk folkegruppe, uten å ha belegg for det, mener Miljeteig.

SV-nestlederen mener politiets begrepsbruk virker negativt på det norske folks holdninger.

– De bruker begrepet «organisert virksomhet» på en måte som gjør at det høres ut som mafiaen står bak. Når vi hører at nordmenn spytter på mennesker som sitter og tigger, da går vi langt i å oppføre oss som et herrefolk. Og politiet er med på å medvirke til slike holdninger, mener Miljeteig.

LES OGSÅ: – Det hjelper ikke å gi tiggerne penger

– Involvert i narkotika, prostitusjon og tyveri

Jørn Solsvik, leder for seksjon for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt, sier han har forståelse for at lovlydige rumenere synes politiet stigmatiserer dem.

Jørn Solsvik

FORSTÅR REAKSJONENE: – Jeg forstår at de som er lovlydige reagerer, sier Jørn Solsvik om påstandene om at politiet stigmatiserer romfolket som gruppe.

Foto: Ingrid Losnegaard / NRK

– Men vi uttaler oss om de vi kommer i kontakt med, og det er stort sett personer som driver med kriminalitet. De er overrepresentert i den senere tid, sier Solsvik.

Han nevner narkotika, prostitusjon og tyveri som typiske områder rom-forbryterne er involvert i. Personene de har tatt, er i hovedsak tilknyttet ett og samme nettverk.

– Vi ser jo også at de er organisert i familiegrupperinger som gjerne kommer fra samme sted i Romania, og tror jo det kan dreie seg om flere grupper. Men det vi har jobbet med, har stort sett vært folk fra samme gruppering, sier Solsvik.

LES OGSÅ: Politiet vil forby tigging

– Vi kunne med fordel omtalt dem mer verdig

Høyre-politiker Erik Skutle vil ikke påstå at politiet i denne saken har stemplet romfolket som gruppe, men er enig med Miljeteig i at begrepsbruken kan være uheldig.

Skutle

MENER POLITIET BURDE MODERERT SEG: Erik Skutle, stortingsrepresentant (H) fra Hordaland.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Politiet har fortalt oss at tiggerne ikke er organisert i den forstand at det er snakk om noen mafia, men at de tilhører grupper som drar fra hjemlandet sammen, og at det de gjør ikke alltid er frivillig. Politiet kunne nok vært tydeligere på hva de kommuniserte utad også, sier Skutle.

– Tror du uttalelsene fra politiet påvirker folks holdninger til romfolket?

– Politiet bør ha en så saklig og nøktern omtale av enkeltpersoner som mulig. Men vi har alle, som samfunn, et ansvar for å omtale folk med respekt. Det er mange påstander ute og går om at tiggerne driver med kriminalitet. Men vi vet jo ikke dette, og jeg tror nok vi med fordel kunne omtalt disse menneskene på en litt mer verdig måte, sier stortingsrepresentanten.

LES OGSÅ: Anca ville bli advokat - nå tigger hun på gaten i Norge

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.