– Nordhordlandspakken har falt

Meland kommunestyre sa i går nei til bompengepakken i Nordhordland. Det betyr slutten for Nordhordlandspakken og svekket kommunesamarbeid, mener ordfører.

Nordhordlandsbrua

IKKE BOM: Kommunestyret i Meland sa nei til bompengefinansiering av veipakken i Nordhordland. Det blir dermed ikke bompenger over Nordhordlandsbroen. Nabokommunen er skuffet.

Planene for nye veier og gjeninnføring av bompenger i Nordhordland tok en dramatisk vending i går, da Meland kommune gikk imot strømmen og stemte nei til Nordhordlandspakken.

De andre kommunene i regionen hadde allerede sagt ja, men med knappest mulig margin, 14 mot 13 stemmer, stemte kommunestyret nei til bompengepakken og satte dermed en stopper for prosjektet.

Det betyr at det foreløpig ikke blir verken bompenger eller nye veiprosjekt i Meland.

Created by InfoDispatcher

VIDEO: Kommunestyret i Meland stemte i går nei til bompengepakken og satte dermed en stopper for prosjektet. Dette er det ulike mening om.

Skuffet

Den store usikkerheten rundt kostnadene på prosjektet førte til at kommunestyrerepresentant Asbjørn Larsen (Ap) stemte nei til Nordhordlandspakken.

– Pakken i sin helhet tilfredsstilte ikke det innbyggerne i Meland ville få igjen ved å betale bompenger og jeg var usikker på den totale kostnaden prosjektet ville få, sier Larsen.

Ordfører i Radøy kommune, Jon Askeland, er skuffet over at Meland valgte å gå i mot de andre kommunene.

Kommunestyremøte Nordhordlandpakken

STEMTE NEI: Kommunestyret i Meland stemte i går nei til bompengepakken og satte dermed en stopper for prosjektet.

Foto: Sigrid Grøm Bakken

– Vi er lei oss, men vi respekterer det vedtaket som kommunestyret i Meland har gjort, men Nordhordlandspakken har nå falt, sier Askeland til NRK.

Jeg er grådig skeptisk

Også ordfører i Austrheim kommune, Per Lerøy (Ap), er skuffet over vedtaket. Han mener samarbeidet mellom Austrheim og Meland vil bli svekket.

– For mitt vedkommende har dette satt samarbeidet mellom oss i et nytt lys. Jeg kommer til å være grådig skeptisk til samarbeid. Det å gå inn i en debatt om ny kommunestruktur er helt meningsløst, sier Lerøy til NRK.

– Meland kommune burde ha vist litt storsinn i forhold til resten av regionen, men det er tydelig at de som bor sentrumsnært ikke bryr seg om de som bor i utkanten, sier han.

Nordhordlandspakken hadde en prislapp på 1,3 milliarder. Av disse skulle 920 millioner finansieres ved hjelp av bompenger.

– Har du forståelse for at folk ikke vil betale for noe man ikke får noe igjen for?

– Nei det har jeg ikke. De burde ha takket ja til pakken, sier Austrheim-ordføreren.

Ordføreren ønsker nå å samle de andre kommunene i regionen for å drøfte videre alternativer.

– En trist dag

I over ti år har Morten Klemetsen i aksjonsgruppa «Nei til bompengar» kjempet mot bompenger i regionen.

Jon Askeland

SKUFFET: Ordfører Jon Askeland i Radøy kommune er skuffet over vedtaket gjort av kommunestyret i Meland.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Han mener politikerne er for dårlige til å finne alternative løsninger som kan erstatte bompenger.

– Det er feil politikk å finansiere veiprosjekt med bompenger. Jeg roper på staten, sentrale og lokale politikere til å finne andre alternativer, sier Klemetsen.

– Det høres ut som om at vi som er lokale politikere ikke har prøvd. Realiteten er at vi hadde og forhåpentligvis fortsatt har en løsning som kan gi nye veiprosjekt i Nordhordland, sier Pål Kårbø (KrF), styreleder for Nordhordlandspakken til NRK.