NRK Meny
Normal

– Noe må gjøres med køen

Alle instanser er misfornøyd med den lange psykologkøen. Nå mener helsepolitisk talsmann i Bergen Ap at kommunen må ta tak.

Psykolog (Illustrasjonfoto)

Det regnes med at ventetiden for å få time hos psykolog i Bergen er på omlag et år.

Foto: colourbox.com

Helse Vest vet ikke hvor lang køen er for å få time hos psykolog. Helsepolitisk talsmann i Bergen Arbeiderparti, Hallgeir Utne Hatlevik, vil ikke vente på helseforetaket. Han mener at kommunen nå må kartlegge ståa skikkelig og ta grep.

– Det er klart at vår mentale helse også er Bergen kommunes ansvar og bekymring. Så kommunen må nok kartlegge hvor stort behovet er for psykiske helsetjenester, og se på hvordan Helse Bergen klarer å gjennomføre dette, sier Utne Hatlevik.

Ubehagelig for psykologene


– Det er ubehagelig å måtte avvise, avvente og måtte be om mer informasjon. Et av temaene som må taes opp under første konsultasjon er hvordan det har vært å vente så lenge, sier Christer Fjermestad, som er psykolog og leder i Hordaland psykologforening.

Lange psykolog-køer, gjerne på et år eller mer gjør at fastleger ikke lenger ser vitsen med å henvise pasienter med depresjon, angst eller tvangstanker. I stedet må fastleger leke psykolog , og tilby samtaleterapi.

Oppgaven må forbli i helseforetakene


Fungerende helsebyråd i Bergen, Filip Rygg (KrF), er enig i at noe må gjøres.
– Vi gjør jo en del ting allerede i dag. Vi har jo lavterskeltilbud, kurs på mestring av ulike ting i alle bydeler som gjør den biten svært kommunal. Men dette er jo en oppgave som er underlagt helseforetakene, og som må ligge der. Vi er så gjensidig avhengig av hverandre i dag og det gode samarbeidet, sier Rygg.

Han legger til at dersom en av partene blir en propp i systemet, gjør dette at jobben blir ekstra krevende.

Fagdirektør i Helse Vest, Baard-Christian Schem, sier at de vil sette i gang en grundig gjennomgang av psykologkøen. Arbeidet skal starte i løpet av få uker.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik