NRK Meny
Normal

– Nathan vil være norsk hele livet

– Nathan kan komme i et ingenmannsland om han blir sendt til Etiopia. Han bli identitetsløs, sa psykiater og forsker Aina Basilier Waage i Oslo tingrett onsdag.

Nathan Eshete sammen med moren Zinash Tedila Assefa og faren Asfaw Esethe

FÅR FRI I DAG: Nathan Eshete på saksøkerbenken i Oslo tingrett i går. I dag har han fått fri, men mamma Zinash Tedila Assefa og pappa Asfaw Eshete er på plass i retten.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Aina Waage i Nathan-rettssaken

FRYKTER PROBLEMER: Aina Basilier Waage har forsket på papirløse asylbarn og er bekymret for Nathans dersom han blir sendt til Etiopia.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Waage er innkalt som vitne i rettssaken , hvor syvåringens foreldre har saksøkt staten i et forsøk på å få bli i Norge. Psykiateren har jobbet mye med papirløse asylbarn og har tidligere uttalt at slike barn sliter med tristhet, uvisshet og stor tvil rundt sine egne fremtidsutsikter.

LES OGSÅ: Regjeringsadvokaten: – Barn må ikke brukes som middel | Mener lang rettssak gjør at Nathan får bli

– Vil være norsk resten av livet

I retten la hun ikke skjul på at hun mener norskfødte Nathan er hundre prosent norsk og fortjener å få bli i kongeriket, til tross for at foreldrene er fra Etiopia og ifølge Utlendingsnemda ikke oppfyller kravene til oppholdstillatelse i Norge.

– Barn vil utvikle en tilhørighet til folkene rundt seg allerede fra tidlig alder. Språk blir også en veldig viktig del av identiteten. Et barn som har bodd i Norge de første leveårene, vil ha en norsk identitet resten av livet, sa Waage i retten onsdag.

Nathan selv er ikke til stede på rettssakens andre dag. Dommeren har avgjort at syvåringen slipper å høre på alt som blir sagt. I stedet er han med venner av familien i Oslo i dag.

Hovedpersonen ga uttrykk for at han kjedet seg under rettssaken tirsdag og brukte mesteparten av tiden på å tegne. I sin forklaring sa Nathan klart fra til dommeren at han er mye redd på grunn av sin usikre fremtid.

Læreren: – En av de beste i norsk

Tidligere i dag forklarte Nathans kontaktlærer på Ytre Arna skule seg for retten. Torhild Irene Haara beskrev der syvåringen som en glad, sosial og skoleflink gutt som ikke skiller seg fra de etnisk norske elevene.

Arild Humlen

HARDT UT MOT UNE: Advokat Arild Humlen krever at UNE grunngir utvisningsvedtaket sitt.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Men i perioder blir han påvirket av saken. Han har behov for å snakke med læreren sin og sier han sover dårlig om natten og har vondt i magen, forklarte Haara.

Hun levnet liten tvil om at Nathan i aller høyeste grad betraktes som en norsk gutt både av lærere og medelever.

– Hans beste fag er norsk. Der er han blant de beste i klassen. Det er uvanlig for en gutt med fremmedspråklige foreldre, sa Haara.

LES OGSÅ: Utlendingsnemnda behandler Nathan-saken på nytt

– Grov forskjellsbehandling

I sin sluttprosedyre gikk familiens advokat, Arild Humlen, hardt til angrep på Utlendingsnemndas behandling av Nathan og hans foreldre.

– Saken skiller seg fra andre saker på grunn av grov forskjellsbehandling. Det virker som om UNE ikke har tatt hensyn til Nathan i det hele tatt. Vi kan knapt tenke oss en dypere integreringsprosess enn den Nathan har hatt, sa Humlen.

Han hevder utvisningsvedtaket er ugyldig.

– UNE har ikke grunngitt sine vurderinger godt nok. De må gi en begrunnelse til at familien ikke får bli, selv om Nathan har bodd i Norge hele sitt liv, sa Humlen.

NRK.no følger rettssaken og kommer med mer om saken utover dagen.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
programleder Mariann Reikerås
Havørnen terger en måke, da samles kråker og måker for å ta igjen.