Hopp til innhold

– Nå kan jeg leve som et helt normalt barn

Diabetikere kan få et lettere liv med personlig tilpasset behandling. Seks år gamle Helen Helland Folgerø har byttet ut insulinsprøytene med en liten tablett.

Helen Helland Folgerø og mamma Laila Helland Folgerø

TRENGER IKKE SPRØYTER: Helen Helland Folgerø trenger nå bare å måle blodsukkeret et par ganger om dagen. Mamma Laila Helland Folgerø er glad for at Helen slipper sprøytene med insulin.

Foto: Kjell Jøran Hansen

– Jeg måtte måle meg før og etter hver gang jeg spiste, også måtte jeg ta sprøyte, forteller Helen Helland Folgerø.

Seksåringen var diagnostisert med diabetes type 1. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Enkelte kan greie seg uten insulin i en kort periode, men får man type 1-diabetes, må man tilføre kroppen insulin resten av livet. Sprøytene var livsviktige for Helen, men i dag har hun et normalt blodsukker med tabletter uten insulin.

– Den tabletten kan hjelpe hele meg, sier Helen.

– Det er en fantastisk forskjell. Det er mindre å passe på, sier mamma Laila Helland Folgerø.

Problemet lå i genene

Helen har vært med i et internasjonalt prosjekt om behandling for diabetikere som blir ledet fra Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Diabetes deles inn i type 1 og 2, men det finnes mange flere undergrupper av diabetes.

Når forskerne vet mer om hver enkelt type diabetes kan hver pasient få personlig tilpasset behandling, såkalt presisjonsmedisin.

– Det er kanskje så mange som femti subtyper, vi vet ikke. Men vi kan inndele disse i smågrupper og hver enkelt av disse har en spesiell behandling, forteller Pål Rasmus Njølstad, professor i medisin ved Haukeland universitetssjukehus.

– Ved hjelp av avanserte analyser kan man finne spesielle pasienter som skal ha målrettet behandling. Og det vil bety en bedre behandling, sier han.

Pål Rasmus Njølstad

FORSKER PÅ DIABETES: Pål Rasmus Njølstad er med i forskningsprosjektet som har gjort livet til Helen så mye enklere.

Foto: Kjell Jøran Hansen

– Et helt normalt barn

Gjennom slike analyser fant legene ut at problemet til seks år gamle Helen lå i genene. Hun hadde mutasjon i et gen som har med insulinproduksjonen å gjøre.

Da forskerne fant dette kunne de behandle henne med tabletter som ikke inneholder insulin.

– Det var en slags rekke med dominobrikker der sukkeret er den første brikken og insulinet er sluttbrikken. til vanlig velter disse hverandre, men hos Helen var en slik brikke ødelagt. Medikamentet blir den brikken og dermed faller det andre slik det skal, forklarer Njølstad.

Helen er den eneste i Norge som har denne sykdommen. Dermed kan de nå gi henne tabletter som holder blodsukkeret under kontroll. Mange kan få et lettere liv med målrettet behandling, men det er nok som er så heldige som Helen.

– Nå er jeg bare et helt normalt barn, sier Helen.