Hopp til innhold

– Mulig å ha fullstendig blackout

Rettspsykiaterne mener det ikke kan utelukkes at den tiltalte 19-åringen ikke husker noe som helst fra kvelden Hilda Feste ble voldtatt og drept.

Jan Øystein Berle (t.v) og Leif Erik Rønneberg Hauge (midten). Statsadvokat Gert Johan Kjelby (t.v)

UTELUKKER IKKE BLACKOUT: Jan Øystein Berle (t.h) og Leif Erik Rønneberg Hauge (midten) mener at alkoholinntaket, samt hans oppførsel overfor folk han møtte på veien, er forenelig med en slik blackout. Her står psykiaterne med statsadvokat Gert Johan Kjelby (t.v).

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

19-åringen har helt fra første stund hevdet at han har blackout fra kvelden 1. nyttårsdag på grunn av stort alkoholinntak.

Forsvarer Rolf Knudsen og den tiltalte 19-åringen

HUSKER IKKE: 19-åringen sier han ikke husker noe som helst fra det aktuelle tidsrommet drapskvelden.

Foto: Gustav Kvaal

Osingen var på besøk hos en kamerat og drakk sprit. I avhør etter avhør har han forklart at han ikke husker noe som helst fra han gikk fra kompisen til han våknet opp i sin egen seng dagen etter.

Les også: Kameraten til tiltalte: - Kan ikke tro han fikk blackout

– Rammer overføring til langtidsminnet

Rettspsykiaterne Jan Øystein Berle og Leif Erik Rønneberg Hauge forklarte i Nordhordland tingrett mandag at alkoholinntaket, samt hans oppførsel overfor folk han møtte på veien, er forenelig med en slik blackout.

– Alkoholen rammer alle deler av hukommelsen, men spesielt evnen til å overføre minner fra korttidsminnet til langtidsminnet. I en slik tilstand vil en person både kunne føre en samtale og ha erindring til tidligere minner, men det som skjer blir ikke overført til langtidsminnet, sa Hauge.

– Det vanligste er en fragmentarisk blackout, hvor man husker bruddstykker og kan ledes til å huske mer. Men det fins også blackouts hvor man ikke husker noe som helst, sa Hauge.

Les også: – Tror han lyver om hukommelsen

Tilregnelig

De to rettpsykiaterne har hatt flere samtaler med den unge osingen, og begge forklarte i retten at 19-åringen var samarbeidsvillig og svarte på de spørsmålene han fikk.

Rettspsykiaterne har konkludert med at tiltalte verken var psykotisk, bevisstløs eller utviklingshemmet på drapstidspunktet.

Sex under blackout

Det er kommet frem at 19-åringen og kameraten delte en halv flaske sprit med en alkoholprosent på 60. Selv om alkoholmengdene ikke var voldsomt store, mener rettspsykiaterne at en slik tilstand er fullt mulig, etter som alkoholen ble inntatt raskt og angivelig på tom mage.

I Hauge og Berles rapport kommer det frem at 19-åringen flere ganger tidligere har drukket så mye alkohol at han både har kastet opp, sovnet og vært ute av stand til å ta vare på seg selv.

Han skal også ved et tilfelle hatt sex med en jente, uten å huske noe som helst.

– Personlighetsforstyrrelse

Jan Øystein Berle, som er spesialist i psykiatri, mener 19-åringen lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Kjennetegn ved denne tilstanden er en likegyldighet for andres følelser, ansvarsløs holdning, lav terskel for voldsbruk og generelt amoralsk og asosial adferd.

Rettspsykiaterne har også prøvd å kartlegge 19-åringens seksualitet, spesielt i lys av offerets høye alder og funnene av nettsøk etter eldreporno på tiltaltes datamaskiner og mobiltelefon.

– Vi har ikke funnet noe som indikerer seksuelle avvik, sa Berle i retten.

– Mer aggressivitet enn seksualitet

På spørsmål fra aktor i saken, statsadvokat Gert Johan Kjelby, om hva som kan trigge en seksualforbyter, svarte Hauge:

– I mange forbrytelser vil det dreie seg mer om aggressivitet enn seksualitet. Det er vel mitt inntrykk i denne saken også.

Kes også: Datteren til Hilda Feste: – Har etterlatt et åpent sår i sjelen