– Mindreårige, som Norge har kastet ut, lever på gaten i europeiske byer

Ordføreren i Bergen går hardt ut mot ledelsen i eget parti. – Vi har kapasitet til å ta imot dobbelt så mange kvoteflyktninger som i dag, sier Marte Mjøs Persen (Ap).

Marte Mjøs Persen, Årsmøte AP

KLAR TALE: Marte Mjøs Persen var under årsmøtet for Arbeiderpartiet i Bergen i dag klar på at hun ønsker å ta imot flere mindreårige flyktninger til Norge og Bergen.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen (Ap), hadde en klar tale til regjeringen og ledelsen i sitt eget parti fra årsmøtet for Arbeiderpartiet i Bergen, som ble avholdt lørdag. Mens hun vil ta imot flere flyktninger, har ledelsen i Arbeiderpartiet varslet en strengere innvandringspolitikk.

Persen fortalte at hun har vært i kontakt med det internasjonale ordførernettverket i Europa. Ifølge henne melder de at mindreårige, som Norge har kastet ut, lever på gaten i flere europeiske byer.

– Mens de i Milano strever med å holde liv i mennesker som bor delvis på gaten, har vi i Bergen blitt bedt om å bosette fem mindreårige asylsøkere i år, til forskjell fra 40 i fjor, sier Persen.

– Norge må ta ansvar for alle som er på flukt

Ifølge ordføreren var det flere debattanter som tok opp dette temaet på årsmøtet. Selv er Persen tydelig på at Bergen spesielt, og Norge generelt, har kapasitet til å ta imot flere kvoteflyktninger.

– Det er et paradoks at vi i Bergen har en enorm kompetanse på enslige mindreårige, men at vi likevel bare skal ta imot fem mindreårige flyktninger i året. I Norge er vi rike på ressurser og har mulighet til å ta imot flere enn vi gjør i dag, sier Persen.

Eirik Sivertsen, fraksjonsleder for Arbeiderpartiet i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, svarer at han oppfordrer regjeringen til å imøtekomme ordføreren i Bergen sitt krav om ta imot flere mindreårige flyktninger til Bergen.

Eirik Sivertsen (Ap) sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget

UKLAR: På spørsmål om hvor mange flyktninger ledelsen i Ap ønsker å ta imot, er Eirik Sivertsen, fraksjonsleder for i Arbeiderpartiet i kommunal- og forvaltningskomiteen, uklar.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

På spørsmål om Norge på nasjonalt plan bør ta imot flere flyktninger, svarer han at Ap er opptatt av at Norge skal ta sin del av det internasjonale ansvaret.

– Det er viktig at vi først og fremst har kontroll på grensene, det vil gjøre oss i stand til å ta imot flere kvoteflyktninger enn i dag, sier Sivertsen.

– Men er du enig med ordføreren i at vi bør ta imot flere mindreårige flyktninger til Norge?

– Vi er opptatt av å ta vår del av det internasjonale ansvaret. Da er det viktig at vi har kontroll på grensene. Det vil gjøre oss bedre i stand til å ta imot flere kvoteflyktninger enn vi gjør i dag, gjentar han.

Ønsker å ta imot dobbelt så mange

Arbeiderpartiet i Bergen ønsker at Norge skal ta imot mer enn dobbelt så mange kvoteflyktninger, som det regjeringa har lagt opp til. Det vil si 25.000 i løpet av fem år.

– Vi er rike på ressurser og har et godt utdanningssystem. Vi trenger arbeidskraft for fremtiden. Det er mange gode grunner til å hjelpe folk i nød, sier hun.

Marte Mjøs Persen i forhandlingssalen i Bergen

DOBLING: Ordfører i Bergen (Ap), ønsker at Norge skal ta imot dobbelt så mange flyktninger som de gjør i dag.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Ledelsen i Arbeiderpartiet har varslet at de skal være tydeligere i innvandringspolitikken sin, men Sivertsen tar ikke stilling til om partiet ønsker å ta imot flere flyktninger til Norge.

– Det er viktig å være til stede og tydelig i måten vi kommuniserer på i innvandringsdebatten.Vi skal føre en human, rettferdig og streng innvandringspolitikk. Det betyr at de som trenger hjelp skal få bli, mens de andre må reise hjem igjen, sier Sivertsen.