Normal

– Menn er ålreite og viktige for barnehagene

Psykolog og sexolog Thore Langfeldt advarer mot hysteri etter at enda en mannlig barnehageansatt i Bergen er tatt av politiet.

Thore Langfeldt

BEHANDLER OVERGRIPERE: Sexolog og spesialist i klinisk psykologi, Thore Langfeldt, er en av landets fremste eksperter på behandling av seksualforbrytere.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Torsdag ble det kjent at mannen i 20-årene er pågrepet og siktet for besittelse av seksualiserte bilder av barn. Det skjer fire måneder etter at en mann i 30-årene ble pågrepet og siktet for overgrep mot totalt fem barn i to forskjellige barnehager i Bergen.

Skal man unngå å begå overgrep, må man erkjenne at man har et problem.

Thore Langfeldt

Overgrepssaken førte til stor diskusjon rundt menns rolle i barnehagene. Kort tid etter kom det frem at en barnehage i Lofoten nektet menn å skifte bleier.

I juni ble også en mannlig barnehageansatt i 30-årene i Sunnfjord pågrepet og siktet for besittelse av overgrepsbilder av barn.

– Er ofte ikke klar over lystene sine

En av Norges fremste eksperter på behandling av seksualforbrytere, Thore Langfeldt, sier det er ingen som vet om mange folk med seksuelle lyster rettet mot barn bevisst søker seg til slike jobber.

– Mange av de som begår overgrep av denne typen, har et spesielt kjærlighetsforhold til barn, hvor det også ligger seksuelle følelser - noe de kanskje selv er klar over før de følelsene oppstår. Mange av disse er også veldig populære blant barn sier Langfeldt.

Vanskelig å forebygge

Selv er han blitt kontaktet av flere menn og kvinner som har oppdaget slike lyster og ønsker behandling for ikke å bli overgripere.

– Skal man unngå å begå overgrep, må man erkjenne at man har et problem. Ansvaret ligger på dem selv, at de har et åpent forhold til problematikken og tør søke hjelp. Men slike overgrep er vanskelige å forebygge uten lengre terapi. Dette er et komplisert problem med mange ulike årsaker, sier Langfeldt.

Den erfarne spesialisten i klinisk psykologi sier det ikke er noe som tyder på at folk med slike følelser for barn bevisst utnytter sin kontakt med mindreårige.

Politiet har opplyst til NRK at det så langt ikke er noe som tyder på at mannen som er siktet for besittelse av bildene har begått noen fysiske overgrep.

Lite forskningsmateriale

– Dette er ikke noe de utnytter eller legger opp til. I likhet med hetero- og homofile greier nok også de fleste å skille mellom jobb og privatliv, sier Langfeldt.

Forskningsmaterialet på dette området er svært begrenset, ettersom det meste av tallmateriale baserer seg på folk som er straffedømt for alvorlige forhold.

Langfeldt mener likevel at foreldre til barnehage- og skolebarn ikke har noen grunn til å være spesielt engstelige.

– Folk må skjønne at menn er ålreite mennesker og viktige å ha i barnehagen. Dette må ikke skremme menn for å jobbe i barnehager, sier han.