NRK Meny
Normal

– Mæland vraket Smith-Sivertsen i fjor

I morgen kan Bergen bytte byrådsleder. Da skal kampen mellom Martin Smith-Sivertsen og Ragnhild Stolt-Nielsen avgjøres på Høyres nominasjonsmøte.

Martin Smith-Sivertsen og Ragnhild Stolt-Nielsen

BYRÅDSLEDERKAMP: Martin Smith-Sivertsen og Ragnhild Stolt-Nielsen kjemper om henholdsvis å ta over og fortsette som byrådsleder i Bergen. I morgen skal Høyre avgjøre hvem av dem de vil gå for.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK

De to var også de to heteste kandidatene til å ta over som byrådsleder i fjor høst, da Monica Mæland gikk av og inn i regjeringen. Den gangen vraket Mæland Smith-Sivertsen og innstilte på Stolt-Nielsen, skriver Bergens Tidende i dag.

Ifølge avisens kilder mener flere i Høyre at valget ikke var godt nok forankret i partiorganisasjonen før det ble banket gjennom.

– Man kunne godt tenke seg at slike overganger var annerledes, men det er de ikke. Det går fort i skiftet i regjering og det går fort i skiftet i byrådet i Bergen. Det må vi bare forholde oss til, sier Mæland til BT.

Hun har gått ut med støtte til at Stolt-Nielsen skal få fortsette i posisjonen som byrådsleder før Høyres nominasjonsmøte i morgen.

Går av uten flertall

Stolt-Nielsen har sagt at hun går av allerede i høst dersom nominasjonsmøtet ikke innstiller henne på byrådslederposisjonen på nominasjonslisten til neste års valg. Smith-Sivertsen har sagt seg villig til å overta.

– Da er det bare en løsning på det, og det er avgang, sa Stolt-Nielsen på spørsmål om saken da de to kandidatene møttes til debatt i forrige uke.

Der var det den sittende byrådslederen som vant Høyre-publikummet. Stolt-Nielsen har uttalt at hun tror hun har støtte i omtrent halve partilaget.

Men da nominasjonskomiteen la frem sin innstilling i september, var det med et overveldende flertall for Smith-Sivertsen. Seks av syv ville bytte byrådsleder.

– Vi har lagt merke til at organisasjonen har fremmet et ønske om endring, og om Smith-Sivertsen, sa komiteens leder Anne Lorgen Riise da det store flertallet ble kjent.

I morgen kveld skal det endelige valget tas, når Bergen Høyres representantskap møtes i Grand selskapslokaler.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik