– Lysbakken bør få seg motkandidat

Valgforsker Frank Aarebrot tror SV kan få sympati fra velgerne etter at Audun Lysbakken gikk av som statsråd.

Audun Lysbakken og Heikki Holmås

VENNER OG EX-DUELLANTER: Audun Lysbakken er eneste lederkandidat før SVs landsmøte, etter at Heikki Homås trakk seg.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Han mener partiet ikke kan stå samlet bak Lysbakken om de ikke har en alternativ kandidat i ledervalget på landsmøtet.

– Personlig mener jeg at det ville vært fornuftig av SV eller Lysbakken å be om at en av de andre kandidatene stilte, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Valgforskeren sier Lysbakken burde ha ringt tidligere lederkandidat Heikki Holmås selv. SVs landsmøte bør ha et reelt valg, mener valgforskeren.

Holmås vil ikke stille

–Om Lysbakken så blir valgt så har partiet hatt et alternativ. Hvordan kan partiet tenke seg om hvis de bare har en kandidat, spør Aarebrot retorisk.

Heikki Holmås vil ikke stille til intervju i kveld, men skriver i en sms til NRK.no at «vi alle har behov for å trekke pusten»:

– Valgkomiteens innstilling ligger fast og min bestlutning om å følge den også, skriver Holmås og altså ikke vil utfordre Lysbakken.

– Farlig nær sperregrensen

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

– På sikt er det farlig spill. SV er farlig nær sperregrensen. De er helt avhengig av å komme over sperregrensen ved valget. Selv om SV får en leder som når fram til medlemmene må de ha en leder som også når fram til velgerne, sier Aarebrot.

Han påpeker at selv om SV nok har tapt stemmer til andre partier i det siste har mange av de såkalte gjerdesitterne kommet tilbake til paritet.

– Folk som stemte på partiet sist, men som ikke vet hva de skal stemme vil nok i noen grad gå tilbake til pariet i sympati.

– Lysbakken framtida foran seg

Audun Lysbakken er langt fra ferdig som politiker, spår professoren i sammenlignende politikk.

– Om ikke før så vil han komme tilbake som statsråd etter en eventuell rødgrønn seier ved valget til neste år. Lysbakken har mer framtid enn fortid, mener Aarebrot.

SVerne i Hordaland har kun støtte å gi Lysbakken etter at han trakk seg som statsråd.

– Vi opplever en rystelse. Det er klart at vi har gjennomlevd en «skjærsild» de siste ukene, mest av alle Audun Lysbakken, sier SV-veteran og gruppeleder i Bergen SV, Oddny Miljeteig.