Naturvernforbundet kritisk til fosseplaner

Naturvernforbundet i Hordaland mener den planlagte gangbroen over Vøringsfossen ødelegger naturen i området.

Vøringfossen planer nasjonale turistveger

EN GANGBRO UTENOM DET VANLIGE: Slik vil gangveien over Vøringsfossen ta seg ut.

Foto: Illustrasjon: Carl-Viggo Hølmebakk AS

Planene er del av satsingen Nasjonale turistveger, og utbyggingen skal etter planen starte til høsten, skriver Hardanger Folkeblad.

– Dette er å ødelegge naturen for å gjøre den mer tilgjengelig, sier leder Signe Sandberg i Naturvernforbundet i Hordaland.

I tillegg til gangbroen består planene av et nytt utkikksbygg og en rekke gangstier i området. Planen er å investere til sammen 150 millioner kroner i prosjektet.

Det mest spektakulære er likevel gangbroen over fossen, som vil bli en opplevelse utenom det vanlige for dem uten høydeskrekk som tør å ta seg over.

Vøringsfossen

NYTT BYGG PÅ TOPPEN: Planene går også ut på å bygge et nytt bygg over fossen.

Foto: C-V Hølmebakk Arkitektkontor

Ønsker heller å ruste opp gamleveien

Naturvernforbundet mener området rundt Vøringsfossen i størst mulig grad bør bevares slik det er i dag. De mener at dersom noe skal gjøres ville det være bedre å ruste opp den gamle veien gjennom Måbødalen til turistbruk.

– Gamlevegen er en fantastisk opplevelse, men når turistene kjører gjennom tunnelene mister de mye av opplevelsen, sier Signe Sandberg.

Naturvernforbundet mener derfor at planen bør omarbeides, og suppleres med en plan for å gjenetablere den gamle veien ned Måbødalen.

Flere dødsulykker

Det har vært flere dødsulykker i området ved Vøringsfossen de siste årene. Turister har tatt seg over gjerder og frem på kanten for å beundre utsikten, noe som har ført til at de har falt utfor.

Naturvernforbund er positiv til flere sikkerhetstiltak i området, men mener disse må kunne gjennomføres uten store inngrep.

Ordfører Anved Johan Tveit i Eidfjord ønsker ikke å kommentere utspillet fra Naturvernforbundet, men peker på at det er bre politisk enighet om prosjektet.

Dødsulykke ved Vøringsfossen

MAJESTETISK: Vøringsfossen imponerer turistene, men flere har omkommet i ulykker ved fossen. Slik tar den seg ut sett nedenfra i dag.

Foto: Gunvall Medhus