– Kristina har opplevd det verste mareritt

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Bistandsadvokaten ber om at Donatas Lukosevicius dømmes til å betale minst 300.000 kroner i erstatning til sin tidligere samboer.

Kristina Sviglinskaja og Stig Nilsen

BER OPP HØY OPPREISNINGSERSTATNING: Bistandsadvokat Stig Nilsen ber på vegne av sin klient Kristina Sviglinskaja opp oppreisningserstatning på over 300.000 kroner etter Monikas død.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Kristina har opplevd det verste mareritt et menneske kan oppleve. Hvis Monika hadde vært i live, ville hun i dag vært 13 år, og gått i syvende klasse på Stranda skole, innledet Kristina Sviglinskajas bistandsadvokat Stig Nilsen i retten onsdag ettermiddag.

Han ba om at tiltalte Donatas Lukosevicius, som aktor mener bør dømmes til 18 års forvaring, også dømmes til å betale Monikas mor oppreisningserstatning.

Han fastsatte ikke noe beløp, men viste til tidligere saker med erstatningsbeløp på 300.000 kroner, og mener beløpet bør ligge over dette.

– Dette er et usedvanlig grovt barnedrap, sier bistandsadvokaten.

Han viste til at Lukosevicius i utgangspunktet skulle være en tillitsperson for Monika, og at han utnyttet moren.

– Tiltalte utnyttet Kristinas velvilje og naivitet når han bodde hos henne og levde på henne. Samboerskapet var en ren utnyttelse av Kristina. I tillegg har han grovt forledet henne i ettertid, ved å gjennom meldingene han sendte få henne til å tro at han var en hjelper, sier Nilsen.

Gangen Monika

FUNNET AV MOREN: I denne gangen i leiligheten på Berge i Sund ble Monika (8) funnet død av moren Kristina Sviglinskaja.

Foto: politiet

– Han fortsatte å terrorisere henne etter drapet

Nilsen begrunner kravet også med krenkelser gjennom trusselmeldingene, og ikke minst måten Kristina ble behandlet på av politiet.

– Tiltalte har fortsatt å terrorisere henne etter drapet, og påstanden hans om at hun har stått bak drapet, er en fortsatt krenkelse. Politiet henla saken, tross protester fra Kristina, sier Nilsen.

– Hun har fått en rekke trusler, og det eneste hun fikk var en voldsalarm, som hun nærmest måtte mase seg til, sier bistandsadvokaten.

Han påpeker at det er for tidlig å si noe om de langvarige psykiske konsekvensene for sin klient.

Nilsen ba også om at Kristina Sviglinskaja får erstatning for gullet som ble stjålet fra leiligheten. Det ble kjøpt for 21.600 kroner i Litauen, men Nilsen mener det er gjenkjøpelsesverdien som skal gjelde, fordi man ikke kan kreve at Sviglinskaja skal reise til Litauen for å kjøpe nye smykker.

Sviglinskaja har tidligere anslått verdien på gullet til 40.000 kroner.

Stig Nilsen

BISTANDSADVOKAT: Stig Nilsen er Monikas mors bistandsadvokat.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Tror at livet mitt kommer til å forandre seg

Det er tidligere slått fast at Kristina Sviglinskaja ble forsøkt overbevist av politiet om at datteren hadde tatt sitt eget liv, før de henla saken i 2012. I retten denne uken gjentok Kripos kritikken mot den første etterforskningen.

– Avhøret av Kristina i mars 2012 fremstår som et henleggelsesavhør, sa Tor Kallmyr fra Kripos.

Politidistriktet fikk en bot på 100.000 kroner fra Spesialenheten for sin håndtering av saken, som politiadvokat Sidsel Isachsen henla som selvdrap.

– Konklusjonen var at dette var en handling jenten mest sannsynlig hadde gjort selv, sa Isachsen da hun vitnet i retten i forrige uke.

Sviglinskajas bistandsadvokat samarbeidet med politietterforsker Robin Schaefer for å få saken gjenopptatt. Det tok lang tid, men til slutt lyktes de. Nå er altså rettssaken gjennomført.

– Jeg tror at livet mitt kommer til å forandre seg etter rettssaken, sa Sviglinskaja da hun vitnet, og bekreftet at hun nå følte seg mer tatt på alvor.