NRK Meny
Normal

– Lokalsamfunnet er opptatt av situasjonen i Algerie

Ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes, har siden gisselsituasjonen oppstod i Algerie blitt oppringt av bekymrede nordhordlendinger.

Lindås-ordfører sier at kriseteamet i kommunen står klart i tilfelle det trengs.

KRISETEAM: – Vi har kriseteamet i kommunen i beredskap, sier Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes.

Én av de fire Statoil-ansatte som er i trygghet etter terroraksjonen i Algerie, er en mann fra Lindås i Hordaland.

Til sammen 13 nordmenn er involvert i gisselsituasjonen i Algerie, og ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes, har siden situasjonen oppstod blitt oppringt av bekymrede nordhordlendinger.

– Flere personer har ringt og tatt kontakt med meg, både i går kveld og i dag. De spør meg om jeg kjenner til noe, eller om jeg vet noe om den eller den. De er veldig opptatt av dette i lokalsamfunnet, sier Byrknes til NRK.no.

Byrknes understreker at hun ikke har hatt formell kontakt med Statoil, og at hun ikke vet mer enn andre.

Men ryktene går i Lindås.

– Ryktene går ut på at det er noen fra regionen og Lindås som er i Algerie, for de vet jo at det jobber folk der fra regionen vår. Men som sagt, det vet ikke jeg noe om.

FØLG NRKs LIVE-DEKNING HER .

LES MER OM TERRORAKSJONEN: Fikk sjokkbeskjed fra Statoil: – Jeg ble helt lammet. Det var uvirkelig | Terrorforsker tror ikke på overgivelse | Eide kan ikke bekrefte påstander om drept nordmann | Algeriske styrker omringer gassanlegget | Statoils sikkerhetsrådgivere: – Vi forhandler ikke med terrorister

– Dukket frem fra mørket og skjøt

NRK snakket med konen til den lokale Statoil-ansatte onsdag kveld. Hun sa da at kampene hadde vart i to og en halv time , og at hennes mann hadde ligget på gulvet i bussen, som var på vei til flyplassen, hele tiden.

Mannen snakket selv med lokalavisen Strilen torsdag formiddag.

– Vi var bare to hundre meter fra leiren da de dukket frem fra mørket og skjøt mot oss, sa han da.

– Kriseteamet i Lindås står klart

– Du har ikke hatt kontakt med Statoil. Burde de informert dere bedre?

– Jeg har full forståelse for at Statoil er i en ekstrem situasjon nå, og at de bruker all sin tid på de pårørende og situasjonen. Det syns jeg det er helt greit at de gjør.

Byrknes sier at kriseteamet i Lindås står klart hvis det skulle bli nødvendig.

– Jeg har selv snakket med Statoil og sagt i fra om at er det noe, trenger de oss, eller er det noen herfra, så har vi vårt kriseteam i beredskap. De har fått både telefonnummer og navn, og kan ta kontakt hvis de har behov.

– Helt forferdelig

– Hvordan oppleves det å sitte her og ikke vite noe mens ryktene går?

– Det er jo ingen god følelse. Og da kan man tenke seg hvordan de pårørende har det, som ikke vet noen ting. Det må være helt forferdelig. Det er vanskelig, tøft og ufattelig. Så vi får bare håpe at det går bra, og så får vi vel vite noe mer utover dagen håper jeg.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.