Hopp til innhold

– Kommune-Kari bør skrotes

Roboten Kommune-Kari skal svare på innbyggernes spørsmål, men gir ofte gale svar. – Det er uforsvarlig av kommunene å leverer denne tjenesten til folk, sier IT-ekspert.

Kommunekari

SKEPTISK: Professor i informatikk, Kai A. Olsen er skeptisk til at kommunen betaler for tjenesten, Kommune-Kari.

Kommune-Kari er operativ i flere av landets kommuner. Tjenesten er en virtuell robot som dukker opp på kommunens nettsider, en såkalt «chatbot».

Roboten skal kunne svare på relevante spørsmål om kommunen, men mangler svar én av ti ganger.

– Denne teknologien virker ikke, og burde derfor ikke vært introdusert som en tjeneste til kommunens innbyggere. Hun svarer feil og upresist så ofte at det er uforsvarlig å levere denne tjenesten, sier professor i informatikk ved Universitetet i Bergen og Høgskolen i Molde, Kai A. Olsen.

– Flaut

Olsen har stilt Kommune-Kari på Bergen kommunes nettsider spørsmål om kommunen. Han har flere eksempler på at svarene har vært direkte misvisende.

– Jeg spurte blant annet om kommunen kunne slå gresset til en eldre dame. Da spurte hun om jeg var utsatt for vold eller overgrep i hjemmet og henviste meg til krisesenteret. Hun ble trigget av ordet «slå».

Han legger til:

– Dette er ett av mange eksempler på at roboten ikke klarer å analysere spørsmålet. Det er flaut at kommunen er villig til å bruke teknologi som ikke virker, sier Olsen.

Kommunekari

TRIGGET AV ORDET «SLÅ»: Kai A. Olsen sier grunnen til at roboten svarer feil på spørsmålet er at hun blir trigget av ordet «slå», og tror det er snakk om vold.

Foto: Kai A. Olsen

Sandefjord kommune var den første kommunen som innførte serviceroboten. Informasjonssjef Eivinn Ueland mener ikke det er grunnlag for å skrote roboten.

– Vi har benyttet Kommune-Kari i et knapt år og har ingen planer om å skrote henne – vi ser snarere på muligheter for å utvide tjenesten. Vi er fullt klar over at hun ikke alltid svarer riktig på alle spørsmål enda, men dette forbedres fra uke til uke, sier han.

Treffsikkerheten vil bli bedre

Tjenesten er utviklet av utviklerne i Boost AI i samarbeid med selskapet Sem & Stenersen Prokom. Gründer i Boost AI, Henry Vaage Iversen, sier treffsikkerheten vil øke parallelt med at innbyggerne tar Kommune-Kari i bruk.

– Å kunne svare på alt innen kommunale tjenester er en stor oppgave, men hun vil bli bedre og bedre. Husk at hun startet i jobben sin for mindre enn et år siden, og at hun tross alt svarer riktig på nærmere 90 % av spørsmålene som gjelder kommunale tjenester.

Han legger til at teknologien er i utvikling, og at Kommune-Kari vil få en oppdatering til høsten som gi henne et «mentalt» løft.

Mener dere at det er forsvarlig av kommunen å levere denne tjenesten til innbyggere, når den ikke alltid gir presise svar?

– Ja. Kari er ikke her for å erstatte noen, hun er et supplement for å gi bedre service og tilgjengelighet til kommunene, sier Iversen.

Kommunekari

SVARER FEIL: Her er to eksempler på spørsmål Olsen har stilt Kommune-Kari, og fått misvisende svar.

Foto: Kai A. Olsen

– Kan skape farlige situasjoner

Olsen mener at den gale informasjonen som blir gitt potensielt kan skape farlige situasjoner for brukerne.

– Noen av de mest toskete svarene kan nok filtreres vekk, men det er fornærmende overfor publikum at hun ikke virker. Det nytter ikke å si at hun er under opplæring. Man skal ikke få dårligere tjenester av den grunn, sier han.

Eivinn Ueland i Sandefjord kommune mener på sin side at det er gode grunner til å bruke tjenesten.

– Jeg har så langt ikke sett eller hørt om eksempler på at opplysninger Kari gir kan føre til farlige situasjoner. Så er det jo slik at i de tilfellene Kari ikke gir et tilfredsstillende svar, er det fortsatt fullt mulig å benytte vanlig søk.