NRK Meny
Normal

– Kjøpesentrene tar livet av sentrum

Lederen for Bergen sentrum AS vil ha flere folk bosatt i byen. – Vi trenger større kundegrunnlag. Ellers vil lokaler i sentrum forfalle, sier Steinar Kristoffersen.

Klipp frå Bergensdebatten

ADVARER MOT TOMME LOKALER: Steinar Kristoffersen i Bergen sentrum AS mener kommunen må tilrettelegge bedre for boliger og næringsliv i sentrum.

Kristoffersen var en av deltakerne under Bergensdebatten på Litteraturhuset i går kveld. Der etterlyste han, sammen med Geir Dale (Ap), større tilrettelegging for at flere folk kan bo i Bergen sentrum.

I Bergen sentrum er det mange tomme lokaler, og mange sliter tungt.

Steinar Kristoffersen, leder i Bergen sentrum AS

– Jeg mener det er helt unødvendig å bygge nye kjøpesentre, som man nå gjør i Åsane. I Bergen sentrum er det mange tomme lokaler, og mange sliter tungt. Selv de stedene man peker på at næringslivet lykkes, som i Skostredet, klarer folk kun å holde åpent noen timer hver dag. Og etter noen måneder må de legge ned.

– Vi må for all del ikke skjønnmale situasjonen, sier lederen for Bergen sentrum AS, som kommunen er deleier i.

Den nye Sentrumsplanen var et av temaene under Bergensdebatten i går. Byrådets plan fikk ros for gode visjoner, men minst like mye kritikk for manglende konkrete tiltak.

– Det er kreativt å kalle den en plan, mener Julie Andersland (V).

– Intensjonene er gode, men jeg savner forpliktelser fra kommunen, sier Geir Steinar Dale (Ap).

– Lokaler i sentrum vil forfalle

Geir Dale og Ragnhild Stolt-Nielsen Bergensdebatten

DEBATT: Geir Dale (Ap) og Ragnhild Stolt-Nielsen (H) deltok på Bergensdebatten tirsdag kveld.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Han mener tilrettelegging for boligbygging i sentrum, spesielt for barnefamilier, er et avgjørende punkt. Det er Kristoffersen enig i.

– Det desidert viktigste er at folk bor i sentrum. Det viktigste kommunen kan gjøre er å lage arealplaner som gir boliger og arbeidsplasser i sentrumsnære strøk. Bergen sentrum er ikke noen spøkelsesby ennå, men mange lokaler står tomme. De vil forfalle dersom utleierne ikke finner leietakere og har penger til å holde dem ved like, sier Kristoffersen.

Han sier han vil følge godt med på den videre utviklingen i arbeidet med kommunens sentrumsplan.

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen sier de er klare til å ta tilretteleggerrollen for viktig infrastruktur for bolig og næring, men deler ikke Kristoffersens bekymring for sentrum.

– Jeg er uenig i at kjøpesentre er en katastrofe, og tror vi må utvikle flere sentrum rundt bykjernen. Men Bergen sentrum skal være navet, sier Stolt-Nielsen.

Kristoffersen understreker at han mener bydelene skal ha gode kjøpesentre, men at det bør gå en grense for hvor mange de skal være og hvor stor de skal bli.

– Følger Fisketorget tett

For Bryggen er det i Sentrumsplanen foreslått felles markedsføring for de næringsdrivende, felles retningslinjer for åpningstider og bedre belysning og skilting.

Stolt-Nielsen peker på at det i planen konkret også er foreslått en koordinatorstilling, og legger til at kommunen fremover vil følge særlig Fisketorget tett.

Når det gjelder Torget, står det i Sentrumsplanen at driftsselskapet skal utfordres til å selge flere lokale produkter, legge til rette for helårsbruk og salg fra fiskebåter.

– Der vil vi ha en tett oppfølging. Næringsbyråd Helge Stormoen har så vidt meg bekjent allerede vært i møte med driftssjefen, sier Stolt-Nielsen.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo