Hopp til innhold

Saksøker staten for kjønnsdiskriminering

– Jeg var så stolt av hva Norge sto for, sier Ellen Ewald (56). Det var før hun oppdaget at hun tjente 200.000 kroner mindre enn en mannlig kollega ved det norske konsulatet i Minneapolis.

Ellen Ewald

MØTES I RETTEN: Ellen Ewald (56) møter den norske ambassaden i Washington til rettssak. Ewald hevder hun ble kjønnsdiskriminert i jobben ved det norske konsulatet i Minneapolis.

Foto: Privat / Wikipedia

I april må den norske ambassaden i Washington møte i amerikansk rett, anklaget for kjønnsdiskriminering.

UD avviser at Ewald skal ha blitt utsatt for kjønnsdiskriminering i sitt ansettelsesforhold.

Svein Michelsen, kommunikasjonsrådgiver i UD

Ellen Ewald (56) har saksøkt sin tidligere arbeidsgiver, fordi hun tjente 200.000 kroner mindre enn sin mannlige kollega i tilsvarende jobb. I tillegg fikk hun dårligere forsikringsordning.

– Jeg ble fortalt at jobbene våre var like, og at vi skulle jobbe som et team, sier Ewald, som i 2008 ble ansatt ved det norske konsultatet i Minneapolis samtidig med en mannlig kollega.

– Det virker utrolig

Hun med ansvar for å legge til rette for norsk-amerikansk samarbeid om høyere utdanning og forskning, han med ansvar for forretningssamarbeid.

– Han var yngre enn meg, hadde aldri vært i Norge før, og kunne ikke norsk. Mens jeg hadde nettverk både i Norge og USA.

Likevel fikk kollegaen altså langt bedre vilkår enn Ewald.

– Det virker utrolig, sier 56-åringen.

– Jeg ble frosset ut og motarbeidet

Ellen Ewald bodde 20 år i Norge. I Bergen tok hun hovedfag i statsvitenskap, før hun flyttet hjem til USA og fikk jobben ved den norske konsultatet.

Svein Michelsen

AVVISER SØKSMÅLET: – UD avviser at Ewald skal ha blitt utsatt for kjønnsdiskriminering i sitt ansettelsesforhold, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen.

Foto: NRK

Gleden over den nye jobben skulle altså vise seg å være kortvarig.

– Da jeg varslet om dette, fikk jeg ingen ordentlig forklaring på hvorfor det var slik, og ambassaden viste heller ingen vilje til å se nærmere på saken. Da jeg fortsatte å ta det opp, ble jeg avvist og etter hvert frosset ut og motarbeidet, hevder Ewald.

Saken kom først opp for en føderal domstol i Minneapolis i 2011. Den har også vært behandlet politisk i Norge. Høyres André Oktay Dahl tok i 2012 saken opp med daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

I april skal Ewald altså møte den norske ambassaden i retten for endelig å få avgjort om hun ble kjønnsdiskriminiert da hun ble ansatt på dårligere vilkår enn sin mannlige kollega.

– Det er tøft å bli behandlet på den måten. Det går rett på selvtilliten, og på verdier. Jeg blir lei meg. Jeg var så stolt av hva Norge sto for, sier Ewald.

Vil ha nye avtaler for utenriksansatte

– Når en står på barrikadene og snakker til verden om hvordan ting bør være, så bør man passe på at det er slik hos oss selv og dem som representerer oss også, sier Ingerid Bjercke, leder for Stafo YS.

De organiserer mange av de lokalt ansatte på norske utenriksstasjoner.

Selv om de er ansatt av den norske stat, ikke omfattet av det regelverket som omfatter norske statsansatte ellers.

Ingerid Bjercke, leder i Stafo YS

– Selv om de er ansatt av den norske stat, ikke omfattet av det regelverket som omfatter norske statsansatte ellers. De mangler vesentlige rettigheter på dette med medbestemmelse og å bli hørt om egne arbeidsforhold, sier Bjercke.

Stafo YS har i årevis forsøkt å få Utenriksdepartementet (UD) med på en felles avtale for alle ansatte ved norske utenriksstasjoner.

UD avviser kjønnsdiskriminering

– UD har 103 utenriksstasjoner, og vi forholder oss til 98 lands ulike lovverk. Det mest ryddige, og det som best ivaretar rettssikkerheten til lokalt ansatte, er å følge lokalt lovverk, og ha ryddige arbeidsforhold og ryddige arbeidskontrakter. Og det har UD, sier Svein Michelsen, kommunikasjonsrådgiver i UD.

I retten kommer Utenriksdepartementet til å argumentere for at søksmålet fra Ewald er grunnløst.

Ellen Ewald

GÅR TIL SAK: – Det er tøft å bli behandlet på den måten. Det går rett på selvtilliten, og på verdier, sier Ellen Ewald.

Foto: Privat

– UD avviser at Ewald skal ha blitt utsatt for kjønnsdiskriminering i sitt ansettelsesforhold. Vi mener søksmålet hun har anlagt er grunnløst, og konstaterer at dommeren i begynnelsen av mars avviste seks av de åtte søksmålsgrunnlagene Ewald har påberopt seg, sier Michelsen.

– Det handler om prinsipper

Om to uker skal Utenriksdepartementet møte Stafo YS - nettopp for å diskutere rettighetene til de lokalt ansatt ved norske utenriksstasjoner.

Omtrent samtidig kommer Ewalds sak opp for retten i USA.

– Saken handler om langt mer enn lønnsforskjellene mellom min mannlige kollega og meg. Den handler om prinsipper. Jeg er sikker på at det finnes flere kvinner som har lignende opplevelser, og hvis min sak kan bidra til å redusere diskriminering mot kvinnelige ansatte generelt, vil det være en viktig seier, sier Ewald.