NRK Meny
Normal

– Kan gå et år før Taiman får komme hjem

Støttegruppen har samlet inn over 15.000 kroner til Taiman Agid Fatah (27). – Han trenger hjelp hvis han skal klare seg i Irak og få et tak over hodet, sier vennen Sinan Berkant.

Taiman og Drevland

MØTTE ORDFØREREN: Taimans mor Amina og bror Fatah møtte bergensordfører Trude Drevland torsdag ettermiddag. Petter Borthen og Mahtab Naderi Haugjord fra støttegruppen var også med.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Han fortalte at han var gått ut fra flyplassen, og var i gatene i Bagdad.

Hawra Al Hatem

Ingen vet sikkert hvor Taiman Agid Fatah (27) befinner seg, etter at han mandag ble uttransportert til Bagdad.

– Vi prøver sammen med brødrene å komme i kontakt med ham. Ingen har snakket med ham siden onsdag, og vi vet ikke hvor han er, sier Sinan Berkant.

Berkant har kjent Taiman siden 2005, da han som 18-åring leverte familiegjenforeningssøknaden han senere fikk avslag på. Årsaken til avslaget var blant annet at han på den tiden hadde familie i hjemlandet.

Berkant sier han er usikker på om Taiman har noe familie å henvende seg til i Irak.

– Søskenflokken ble spredt etter krigen, men en eller to av dem er kanskje i Kurdistan, der Taiman kom fra, sier Berkant.

– Han har forlatt flyplassen

Han er med i støttegruppen, og har tatt initiativ til en pengeinnsamling for at Taiman skal ha noe å leve av i Irak mens han håper på retur til Norge. Taiman takket nei til penger fra norske myndigheter da han landet i Bagdad.

– Det skjønner jeg godt. Det var nok en prinsippsak for ham å ikke motta noe fra dem som uttransporterte ham, sier advokat Asgeir Thomassen.

Sinan Berkant

SAMLER INN PENGER: Sinan Berkant i støttegruppen forteller at over 15.000 kroner er kommet inn.

Foto: Privat

Han har ikke vært i kontakt med sin klient siden han mandag ble fløyet fra Gardermoen via Schiphol til Irak.

– Såvidt jeg skjønner er han fortsatt på flyplassen, men han har ikke hatt nettforbindelse i det siste. Så vi vet ikke hundre prosent sikkert hvor han er, sier Thomassen.

Hawra Al Hatem, en venn av familien i Oslo, forteller at hun snakket med Taiman onsdag morgen.

– Jeg, faren og svogeren snakket med ham da. Han fortalte at han var gått ut fra flyplassen, og var i gatene i Bagdad, sier Al Hatem, som også forteller at hun besøkte Taiman mens han satt på Trandum.

– Har fått inn over 15.000 kroner

Berkant forteller at over 15.000 kroner nå har kommet inn i innsamlingsaksjonen. Pengene skal overføres til Taiman når de finner en sikker måte å gjøre det på.

– Over halvparten av dem som har gitt penger, kjenner ikke engang Taiman, så engasjementet er stort. Hvis han skal klare seg og ha et tak over hodet, så trenger han hjelp, sier Berkant.

– Det er helt strålende at de samler inn penger for å hjelpe ham. Han trenger det for å skaffe seg et sted å oppholde seg mens saken pågår, sier advokat Thomassen.

Han har levert en stevning til Oslo tingrett, der målet er å få kjent Utlendingsnemndas vedtak ugyldige. Samtidig har Norsk organisasjon for asylsøkere klaget saken inn for Sivilombudsmannen.

Saken fortsetter under.

Bergensordfører Trude Drevland viser støtte til familien til Taiman Agid Fatah. Men hun vil ikke gå inn i saken til den utsendte asylsøker.

VISTE STØTTE: Ordfører Trude Drevland viste støtte til Fatah-familien i dag. Men hun vil ikke selv gå inn i saken til Taiman.

– Det kan i verste fall gå et år

Ifølge Thomassen må han i samråd med familien nå velge hvilket spor man skal følge for å få en raskest mulig avgjørelse i saken.

Taiman på Trandum

I IRAK: Taiman Fatah ble fraktet til Irak mandag.

Foto: TIPSER.NO / Daniel D.Laabak

– Vi kan ikke gjøre begge deler. Hvis vi tar det til tingretten blir det en innkalling til en vanlig rettssak. Det kan ta tid, og avhenger av hvor fort Oslo tingrett kan ta opp saken. Det samme gjelder Sivilombudsmannen, som kan reise kritikk som vanligvis blir tatt til følge av det offentlige, sier Thomassen.

Han tror det uansett vil gå flere måneder før en avgjørelse vil være klar.

– Ja, det kan i verste fall gå et år, frykter advokaten.

– Vi håper han så fort som mulig kan komme hjem, men vi forstår jo at ting tar tid, sier Berkant.

Møtte ordføreren

Torsdag ettermiddag møtte Taimans bror Fatah og mor Amina ordfører Trude Drevland på rådhuset i Bergen.

Petter Borthen og Mahtab Naderi Haugjord fra støttegruppen var også med.

Alle partiene unntatt Frp i Bergen bystyre har signert et opprop der de ber justisminister Anders Anundsen (Frp) gå inn i saken. Ordfører Drevland (H) forteller at hun selv ikke kommer til å engasjere seg formelt.

– Det ville ikke vært riktig av meg når ikke et samlet bystyre står bak dette, sier hun.

I møtet med familien til Taiman fortalte de ordføreren hva som hadde skjedd i saken, og ordføreren ga familien råd om hvordan de skulle håndtere saken videre.

– Jeg har rådet dem å gå til tingretten, sier Drevland.

Siste video

Vegvesenet rydder på rasstedet på riksvei 13 i Odda, der to biler ble truffet av et steinras.