NRK Meny
Normal

– Trippeldrapsiktet kan bli avhørt på sykehus

Torsdag avhøres asylsøkeren som er siktet for trippeldrap på Valdresekspressen. Det kan skje på en psykiatrisk klinikk, noe som ikke er normalt, mener ekspert.

Sandviken sykehus

KAN BLI AVHØRT HER: NRK.no er blitt fortalt at det første avhøret av den drapssiktede mannen på Valdresekspressen, kan bli gjennomført på Sandviken sykehus, som er en psykiatrisk klinikk i Bergen. Den siktede 30-åringen er lagt inn sykehuset og mottar behandling. Hans helsetilstand blir oppgitt som årsak til at han ennå ikke er blitt avhørt. 30-åringen er siktet for å ha drept tre personer.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Torsdag er det ventet at politiet skal gjennomføre et avhør av den drapssiktede mannen som er siktet for å ha tatt livet av tre personer på Valdresekspressen mandag 4. november. Den antatte drapsmannen ble pågrepet på stedet.

Den siktede har så langt ikke vært avhørt av politiet på grunn av sin helsetilstand. 30-åringen er lagt inn på Sandviken sykehus, som er en psykiatrisk klinikk i Bergen. Her får han fortsatt behandling.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Uavklart avhør

Fredrik Varling utenfor Sandviken sykehus

HÅPER PÅ AVKLARING: Forsvareren til den antatte gjerningsmannen på Valdresekspressen ønsker å vite tid og sted for avhøret av sin klient.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Den drapssiktede møtte heller ikke opp under fengslingsmøtet forrige uke.

Det er ennå ikke avklart hvor den 30-årige asylsøkeren vil bli avhørt og etter det NRK.no kjenner til er det sannsynlig at han kan bli avhørt av politiet på sykehuset.

Les også: Uvisst når Kripos får snakke med siktede

Les også: Over 60 personar avhøyrde etter trippeldrapet

Les også: – Ble drept uten kamp på bussen

– Det er ikke bestemt ennå, men jeg håper å få det avklart avhørssted og tidspunkt i løpet av dagen, sier den siktedes forsvarer Fredrik Verling.

Etter det NRK.no kjenner til kan denne avgjørelsen bli tatt så sent som torsdag morgen, bare timer før det planlagte avhøret.

Etterforskningsleder og regionslensmann i Sogn og Fjordane Åge Løseth har ikke lyst å si mye om torsdagens avhør.

Åge Løseth

HEMMELIGHETSFULL: Etterforskningsleder Åge Løseth vil ikke si annet enn at avhøret av den drapssiktede asylsøkeren gjennomføres i Bergen torsdag.

Foto: Alf Vidar Snæland

– Det er Kripos som står for avhørene og sitter på detaljene for hvordan det skal gjøres. Det skal skje i Bergen torsdag, det er alt vi sier om det. Ellers har vi naturligvis et ønske om å få snakket med ham så snart det lar seg gjøre, avslutter Løseth.

Kommunikasjonsdirektør i Kripos Anne Bye Sandal sier at de ikke ønsker å uttale seg i denne saken.

Vanligst på politistasjon

Avhørsekspert Asbjørn Rachlew er politibetjent ved Oslo politidistrikt og har doktorgrad i politiets etterforskningsmetoder. Han presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Det vanligste i norsk politi ved avhør av sentrale vitner, mistenkte eller fornærmede i alvorlige straffesaker, er å utføre avhørene på politistasjonen. Der er det definerte arbeidsrom, utstyr de vet fungerer og sikkerhetsutstyr dersom det skulle være nødvendig. De har i tillegg kollegial støtte, sier Rachlew til NRK.no.

Les også: Helse Førde vedgår at de skulle ha varslet tidligere

Les også: Fylkeslegen oppretter tilsynssak mot AMK i Helse Førde

Les også: Trippeldrapssiktet sørsudaner kan bli i flere år

Avhør utenfor politihuset lar seg også gjøre dersom de praktiske forholdene legges til rette. I et rundskriv fra Riksadvokaten i 2009 ble det presisert at det minimum skal gjøres opptak av lyd i avhør i alvorlige straffesaker.

– Det krever mer forberedelser, men spesialavdelingene har portabelt opptaksutstyr for lyd og kamera slik at de kan ta opp avhøret.

Taper verdifull tid

Asbjørn Rachlew

IKKE NORMALT: Avhørsekspert Asbjørn Rachlew forteller at avhør vanligvis blir gjort på politistasjonen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I et intervju med NRK forrige uke gjorde politiet det klart hvor viktig det var å få til et avhør med den siktede 30-åringen så fort som mulig.

– Alternativet til å gjøre et avhør utenfor huset er å utsette det. Det kan medføre at bevisene blir svekket. Med vitner vet vi at tid er en faktor som påvirker hukommelsen. Derfor er det viktig for politiet å innhente bevis så raskt som mulig. Det er derfor vi reiser ut for å gjennomføre avhør, dersom det er nødvendig.

– Hvilke vurderinger kan det være for at siktede avhøres utenfor politihuset?

– Det kan være en medisinsk vurdering som ligger til grunn. Det kan bety alt fra at den som skal avhøres ikke kan transporteres eller flyttes eller at vedkommende ikke har godt av en miljøforandring. Det kan også være så enkelt om at siktede ikke har lyst å flytte på seg. Vi skal huske på at å forklare seg i avhør i Norge er basert på frivillighet, sier Rachlew.

– Etterforskerne er trent

Ifølge avhørseksperten tar politiet hensyn til legenes råd, i de tilfellene det er naturlig, før avhør gjennomføres. Forrige uke ble den siktede varetektsfengslet i fire uker. Han anket kjennelsen og det kom frem at han ikke kunne erindre å ha vært delaktig i drapene.

– Er det forsvarlig å avhøre personer som kan være i mental ubalanse?

– Politiets etterforskere er trent til å stille spørsmål som er så åpne som mulig. I avhør av sårbare mennesker med mentale problemer, det kan være alt fra lærevansker eller psykoser, er det enda viktigere å stille åpne spørsmål som kan gi pålitelige svar, avslutter Rachlew.

Under kan du se bildegalleri relatert til bussdrapene.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik