Hopp til innhold

– Kampfiksing er den største trusselen mot norsk idrett

Kampfiksing er mye mer alvorlig for norsk idrett enn doping, sier idrettstopp Oddvar Johan Jensen. Han mener omfanget ikke er i nærheten av avdekket.

Østsiden-Follo

FIKSET?: Det var den 24. juni i år at kampen mellom Østsiden og Follo hvor Norges første tilfelle av kampfiksingen skal ha funnet sted. Her scorer Østsiden kampens siste mål og sørger for 4-3-seier mot Follo.

Foto: Knut Stenseth / ØB

– Grunnen til at vi må ta kampfiksing så alvorlig er det skadepotensialet vi ser at det har.

Viser til omfanget i Europa

Det sier Oddvar Johan Jensen, styremedlem i Norges idrettsforbund og leder for Hordaland idrettskrets. Han mener kampfiksing er i ferd med å bli et langt større problem for idretten i Norge enn hva doping er, og viser til hvor stort omfang kampfiksing har i resten av Europa.

– Ser du kampfiksing i et europeisk perspektiv, og overfører det samme til Norge, skjer det veldig mye mer her enn det vi vet, sier Jensen til NRK.no.

Debatten om doping i norsk idrett har for alvor blusset opp igjen etter at tidligere toppsyklist og sportssjef Steffen Kjærgaard innrømte å ha brukt doping.

Jensen informerte i går programkomiteen i Arbeiderpartiet om situasjonen for idretten. Der trakk han frem kampfisking som en av de største truslene norsk idrett står ovenfor.

– Dette er en vesentlig større utfordring enn doping, sier Jensen.

Oddvar Johan Jensen
Foto: idrett.no

Ukjent i Norge før i sommer

Det er bare noen få måneder siden faktumet at det kan foregå kampfiksing også her til lands slo ned som en aldri så liten bombe i Idretts-Norge.

8. juni ble idrettsmeldingen «Den norske idrettsmodellen» overlevert Stortinget. Der slo man fast at: ”Det kjennes per i dag ikke til eksempler på kampfiksing i norsk idrett.”

En måned senere var det klart for alle og enhver at det neppe stemmer. I sommer ble totalt fire fotballspillere i norske fotballklubber siktet for mistanker om kampfiksing.

Holder tilbake skadeinfo

Idrettstoppen i Hordaland kjenner til idrettsledere langt nedover i systemet som har nektet spillere og andre ledere å gå ut med informasjon om laguttak og skader.

Dette gjør de for å hindre at det skal bli mulig å forutse utfallet i kamper.

– Ingen informasjon ut om verken det ene eller det andre, noe som skjer relativt langt ned i ulike divisjoner. Hvilken som helst del av idretten er like sårbar, sier Jensen.

Kjærgaard

BLUSSET OPP: Etter at Steffen Kjergaard innrømmet dopingbruk, har debatten om doping i norsk idrett blusset kraftig opp.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Gjelsvik, Tajik og Jensen.

ADVARTE STATSRÅDEN: Oddvar Johan Jensen, styremedlem i idrettsforbundet (til høyre) fikk besøk av statsråd Hadia Tajik denne uken, og fortalte om hvordan kampfiksing truer idretten.

Nasjonal handlingsplan på gang

Regjeringen skal få på plass en nasjonal handlingsplan før jul, lover kultur- og idrettsminister Hadia Tajik (Ap). Det skjer altså bare noen måneder etter idrettsmeldingen som mente at kampfiksing ikke eksisterer.

Tajik kan i dag ikke si noe om hvilke tiltak Regjeringen planlegger.

– Jeg er glad for den jobben idretten gjør. Men også kulturdepartementet vil stille med en handlingsplan, slik at vi forener våre krefter i dette arbeidet. Når planen kommer, vil vi fortelle mer om hvilke tiltak vi vil ha på dette området, sier hun til NRK.no.