Hopp til innhold

Familiens advokat: – Kampen er ikke over

Prosedyrene i Nathan-saken er ferdige, og rettsaken er over. Det er ventet at dommen vil falle om to-tre uker.

Nathan Eshete sammen med moren Zinash Tedila Assefa og faren Asfaw Esethe

Advokat Arild Humlen, som representerer familien Eshete, sier at kampen for opphold i Norge ikke er over selv om utfallet i tingretten skulle bli negativt.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Nathan Eshete og foreldrenes advokat, Arild Humlen, sier til NRK.no at et negativt utfall i retten ikke betyr at hans klienter vil gi opp kampen for å være i Norge.

– Det vil det ikke bety. De har flere muligheter, både når det gjelder ankespørsmålet, og i tillegg en omgjøringsbegjæring som ligger til vurdering hos Utlendingsnemnda. Flere utfall kan tenkes aktuelle selv om de ikke skulle få medhold i tingretten.

Men da vil tiden gå, og Humlen sier at først og fremst Nathan, men også foreldrene, vil få en enda sterkere tilknytning til Norge.

– Så når alle ankesakene er ferdige vil det være et annet grunnlag å vurdere saken på?

– En konsekvens av høyesteretts rammer for denne type saker er at man kan få en rundgang i rettssystemet, sier Humlen.

– Risikerer fengsel og tortur

Saken i Oslo tingrett startet tirsdag 19. februar . I rettssalen ble Nathan møtt av flere kjente, blant annet ordføreren i Bergen, Trude Drevland.

– Dette er så urettferdig. Jeg er her som representant for et samlet bystyre, men jeg er også her for min egen del, sa Drevland til NRK.no, da.

Faren til Nathan, Ashaf Eshete, har tidligere sagt til NRK.no at han ikke kan reise tilbake til Etiopia fordi han som tidligere opposisjonspolitiker risikerer å bli fengslet og torturert.

Har hatt lovlig arbeidstillatelse i Norge

Advokat Arild Humlen

RUNDGANG: – Man kan få en rundgang i rettssystemet når det gjelder slike saker, sier Humlen.

Foto: PER R. LØCHEN / Scanpix

Da rettssaken startet innledet Humlen med å hevde at foreldrene har hatt lovlig arbeidstillatelse i Norge fra 2006 til 2011.

– Det er ikke en oppholdstillatelse, men det har selvsagt betydning for den rettslige situasjonen når det blir hevdet at de er her ulovlig, sa advokaten.

Regjeringsadvokat Kirsten Borge Berger svarte at det er en midlertidig arbeidstillatelse og bekreftelse på at de fikk midlertidig opphold mens søknaden ble behandlet.

– Det at de kunne tro at dette ville gi rett til opphold er noe annet, og ikke relevant, sa Berger.

– Barn må ikke bli brukt som middel

I innledningsforedraget bemerket regjeringsadvokaten at hensynet til barn bare er ett av flere viktige hensyn som må tas stilling til i slike saker.

Barn må ikke bli brukt som middel , og retten kan ikke overstyre Utlendingsnemnda sitt skjønn i denne saken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nathan: – Jeg er redd

Kirsten Borge Berger

MIDDEL: – Barn må ikke brukes som middel, sier regjeringsadvokat Kristen Borge Berger, og legger til at man ikke skal kunne oppholde seg i landet så lenge at man blir belønnet for det.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Nathan selv forklarte seg også for dommeren i litt over en halv time tirsdag.

Tilhørerne ble sendt på gangen, men advokat Humlen sa etterpå til NRK.no at dommeren gikk gjennom tre hovedpunkter: Nathan sa at det er i Norge han har alle vennene sine, han vet lite om Etiopia, og han er redd for å reise ut av Norge.

Særlig redd er Nathan for hva som vil skje med faren hvis de må tilbake til Etiopia. Ashaf Eshete har forklart at han står i fare for å bli fengslet og torturert fordi han er opposisjonspolitiker.

– Grov forskjellsbehandling

I sin sluttprosedyre gikk familiens advokat, Arild Humlen, hardt til angrep på Utlendingsnemndas behandling av sine klienter .

– Saken skiller seg fra andre saker på grunn av grov forskjellsbehandling. Det virker som om UNE ikke har tatt hensyn til Nathan i det hele tatt. Vi kan knapt tenke oss en dypere integreringsprosess enn den han har hatt, sa Humlen.

Regjeringsadvokaten mener imidlertid at det ikke må være mulig å oppholde seg så lenge i landet at man blir belønnet for det.