NRK Meny
Normal

– John Lennon var en tjuagutt

MGP-aktuelle Tor Endresen tolker John Lennon i nytt show. – Dette føles som å omfavne en gammel venn. Samtidig er det en stor utfordring for meg, sier 55-åringen.

Hyller barndomshelten i ny forestilling.

HYLLER HELTEN: Tor Endresen fremfører «Lucy In The Sky With Diamonds». FOTO/REDIGERING: SIGURD HAMRE

Det hele starter med da Beatles-stjernen møter sin drapsmann på gaten i New York i 1980. Da det første skuddet faller, passerer livet i revy. Derfra fortelles historien om Lennons liv gjennom hans egne låter.

– Krevende å synge såre Lennon

Tidligere Beatles-medlem John Lennon.

LEGENDE: John Lennon oppnådde legendestatus med The Beatles og som soloartist frem til sin død i 1980.

Foto: Scanpix

– Det er stort for meg å få fortelle hans historie på bergensk. Det er også utfordrende. Å fremføre den sinte og hatske Lennon er én ting, det er enda mer krevende å synge den såre og sarte Lennon. Det krever sin mann, sier Endresen.

SE TOR ENDRESEN FREMFØRE «JEALOUS GUY» LENGER NEDE I SAKEN

Showet «Lennon» har premiere på Ricks teater torsdag 22. januar og er basert på forestillingen «Looking Through A Glass Onion» av John Waters. Manuset er oversatt og omarbeidet av Tore Nysæther, og Endresen tok selv kontakt for å sikre seg rollen da han hørte om oppsetningen.

Likheter mellom Bergen og Liverpool

Endresen sier han føler en nærhet til Lennon både personlig og som bergenser.

– For meg er det nesten som å omfavne en gammel venn. Lennon og The Beatles har bodd i kroppen min helt siden jeg fikk «She Loves You» på singel i 1964. Da var jeg fem år, forteller 55-åringen.

Tor & Bettan

KLAR FOR MGP: Tor Endresen skal opptre med Elisabeth Andreassen i vårens Melodi Grand Prix.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Samtidig er det mange likheter mellom Bergen og Liverpool. Begge er havnebyer, vi har Puddefjorden, de har Mersey. Og lynnet er ganske likt også, etter min mening, sier Endresen.

Det skal være første gang et rent John Lennon-show settes opp i Norge. Endresen lover kjente låter som «Jealous Guy», «Strawberry Fields Forever», «Lucy In The Sky With Diamonds», «Glass Onion» og mange flere.

Har jobbet med stemmen

MGP-veteranen, som i år skal opptre sammen med Elisabeth Andreassen i den norske finalen, har latt håret gro for å få den rette midtskillen, iført seg Lennons karakteristiske runde solbriller og til og med prøvd å fjerne sin vante vibrato på stemmen for å ligne mer på sin gamle helt i uttrykket.

– Jeg sang Beatles i hele barndommen og ungdommen. Men siden den gang har mange forskjellige stilarter hatt bolig i denne kroppen. Derfor måtte jeg finne tilbake til den vibratoløse og litt naive popsangen. Det har vært veldig forfriskende, sier Endresen.

Fra forestillingen "Lennon" vinteren 2015.