Nå er hver sjette bergenser innvandrer

BERGEN SENTRUM (NRK): Siden 2006 har tallet på innbyggere med innvandrerbakgrunn i Bergen mer enn doblet seg. Ordføreren ser flere fordeler, men er bekymret for økt fremmedfrykt.

Innvandrere

SOMALIERE: Abdi Najib Mohammad (t.v.) og Abdi Ali er opprinnelig fra Somalia. Det er den fjerde største innvandrergruppen i Bergen. Mohammad tippet det var den største.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Nesten 47.000 innbyggere i Bergen har innvandrerbakgrunn, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Det tilsvarer nesten 17 prosent av byens befolkning.

Antallet er over dobbelt så mye som for ti år siden. I 2006 var tallet 19.504.

De nesten 7000 polakkene er den klart største nasjonaliteten, og også den som vokser mest. Litauen, Irak og Somalia er også store nasjonaliteter i Bergen, med rundt 2000 personer.

– Tror vi dominerer

Men hva tror innbyggerne selv om innvandrerandelen og nasjonaliteten?

Abdi Najib Mohammad har somalisk opphav, og tror det er flest av dem i byen.

– Jeg tror vi dominerer Bergen, ler han.

– Så kommer eritreere og arabere ... Eller polakker?

Mohammad tipper andelen med innvandrerbakgrunn til 15 prosent. På det punktet kommer han på delt førsteplass i NRKs uhøytidelige meningsmåling blant folk på gaten, der prosenttallet som tippes, varierer fra 10 til 38.

Bergensfruer

15 PROSENT: Karin Mathiesen (t.h.) og Siren Sletten bommet på nasjonaliteten, men var nære med 15 prosent.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Frykter mer innvandrerfiendlighet

Når det kommer til nasjonalitet, er polsk, pakistansk, somalisk, vietnamesisk og eritreisk det de fleste tipper. Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) tipper andelen med innvandrerbakgrunn til ti prosent.

– Jeg tror det er ganske mange europeere. Polakker, litauere, latviere, og så er det nok en god del fra Somalia. Mange av dem som er kommet, er jo kommet for å jobbe. Og så møter vi jo dem overalt. Mange innvandrere er veldig godt integrert i det bergenske samfunn på en god og positiv måte, mener ordføreren.

– Er bergenserne inkluderende?

– Jeg liker å se på bergenseren som en som er åpen og inkluderende. Men vi ser jo tegn i tiden, over hele verden, til mer fremmedfrykt og innvandrerfiendtlig organisering, og det er jeg jo bekymret for skal komme til Bergen i større grad enn i dag.

Marte Mjøs Persen

ORDFØRER I BERGEN: Marte Mjøs Persen (Ap).

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Når blir man bergenser?

– Nei, gjør man ikke det når man setter sine bein i denne vakre byen?

Ikke bekymret for interne forskjeller

I februar presenterte NRK en oversikt over hvilke bydeler i de største norske byene som har flest innvandrere.

Oslo har de største forskjellene, Bergen de nest største.

Se fordelingen mellom bydelene i Bergen her:

Laster kart, vennligst vent...

BYDELSVISE INNVANDRERTALL: Tallene kommer fra Folkehelseinstituttet, og baserer seg på SSBs 2015-tall. Siden den gang har innvandrertallet totalt steget med et knapt prosentpoeng.

Bergensordføreren er ikke bekymret for forskjellene bydelene imellom.

– Jeg synes ikke det er et veldig stort problem. På Flaktveit, der jeg bor, synes jeg det er en veldig stor berikelse at det er mange med innvandrerbakgrunn. Det er et veldig spennende miljø å vokse opp i. De ungdommene som opplever det, får også stor kulturell kompetanse, som jeg tror de vil ha stor nytte av når de skal ut i arbeidslivet, sier Persen.