Hopp til innhold

– Jeg tenker det kan være godt for oss å bidra litt, i en krise som gjelder hele verden

I rekordfart bestemte UDI seg for å innkvartere 178 asylsøkere ved oljebasen på Ågotnes. I kveld var det stinn brakke da innbyggerne fikk informasjon om kommunens første asylmottak.

Anita Nymark og Therese Løvik

POSITIV: – Jeg har fire barn, og synes det er veldig viktig at de får være med og delta, og se at verden er større enn Ågotnes. Er vi positive og medmenneskelige, så tror jeg dette vil gå veldig bra, sier Anita Nymark (t.v.), som var på folkemøtet sammen med Therese Løvik.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Natt til mandag kom 178 asylsøkere til CCB-basen på Ågotnes i Fjell kommune, der de skal bo i brakker frem til de får plass i ordinære asylmottak.

LES OGSÅ: No vert flyktningane flydd sørover

Flertallet er unge afghanske menn. Grunnet den store asylstrømmen til Norge må de vente lenger på fast mottaksplass enn normalt. Trolig opp mot en måned, ifølge Hroar Espeland, daglig leder i Lopex, som driver mottaket.

– Vi får håpe det er mulig å få dem raskt over i ordinære mottak, sier Espeland.

Folkemøte asylmottak Fjell

FULLSATT: Flere hundre personer møtte opp på Tranevågen ungdomsskule i Fjell for å få informasjon om det nye asylmottaket på Ågotnes.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Inntil to måneder

Fjell kommune har allerede satt en helsesøster til å undersøke helsetilstanden til asylsøkerne. Kommunen ansatte tilfeldigvis nylig en arabisktalende lege, og vil etablere et legekontor i selve akuttmottaket.

Kommunen får et grunntilskudd og et tilskudd per asylsøker når de nå for første gang blir vertskommune for et mottak.

Akuttmottaksavtalen gjelder inntil to måneder. CCB og UDI er begge innstilte på å omgjøre brakkene til permanent asylmottak, men dette er foreløpig på planstadiet. Skjer det, vil Fjell kommune også gi tilbud om barnehage- og skoleplasser.

CCB Ågotnes brakker

BRAKKEBY: CCB leier ut brakkene ved oljebasen til UDI. En av utfordringene er at asylsøkerne ikke får penger til livsopphold før de får plass i permanent mottak. Derfor vil Lopex forsøke å aktivisere beboerne mens de er på Ågotnes. – Vi vil kontakte lag og organisasjoner for samarbeid, og også leie inn busser for å dra på turer, sier Hroar Espeland i Lopex. Han sier standarden på rommene i brakkene er god, og har eget toalett og dusj.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Fullt hus på folkemøte

Mandag kveld inviterte Lopex, UDI, CCB og Fjell kommune til folkemøte om det nye mottaket.

Panelet folkemøte asylmottak Fjell

PANELET: Personer fra Fjell kommune, UDI, Lopex og CCB møtte for å svare på spørsmål fra innbyggerne.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Dette er nytt for både Ågotnes og Fjell, så det er naturlig at det kommer en del spørsmål, sier Espeland.

– Ting har skjedd veldig fort, og det gjør at det blir en del usikkerhet, sier ordfører i Fjell, Marianne Bjorøy (Ap).

Flere hundre personer fylte salen på Tranevågen ungdomsskule, og stilte en rekke spørsmål til henne og de andre ansvarlige. Mange var opptatte av at de fleste asylsøkerne er unge menn.

– Jeg vet hva folk tenker når de hører det, men asylsøkerne sier de er kjempeglade for å ha kommet hit, og ønsker å bidra. UDI sier jo også at det er veldig lite kriminalitet blant dem som bor på akuttmottak, sier Bjorøy.

Cristian Carter og Marianne Bjorøy

TIL STEDE: Cristian Carter i CCB og ordfører Marianne Bjorøy.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Positivt overrasket

Hun sier hun er både glad og overrasket over det store oppmøtet. Venninnene Anita Nymark og Therese Løvik sier de i forkant var spente på hvordan møtet ville bli.

– Det var skrevet en del negativt på Facebook, så jeg var litt urolig for hvordan det kom til å være her i dag. Men jeg ble positivt overrasket. Det var mange som sa de vil hjelpe, sier Løvik.

– Dette er jo en ny og uvant situasjon for Fjell, og folk er både nysgjerrige og usikre. Jeg føler vi fikk svar på ganske mye, sier Nymark.

– Jeg tenker det kan være godt for oss å bidra litt, i en krise som gjelder hele verden. Jeg har fire barn, og synes det er veldig viktig at de får være med og delta, og se at verden er større enn Ågotnes. Er vi positive og medmenneskelige, så tror jeg dette vil gå veldig bra, sier Nymark.

Atle Berge i UDI informerer på folkemøte om asylmottak i Fjell

STOR ØKNING: Atle Berge i UDI forklarte hvor mye tallet på asylsøknader har økt.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

LES OGSÅ: Skal bygge brakkelandsbyer ved de store byene i Sør-Norge