– Jeg ønsker kun rettferdighet, og at æren til min datter beskyttes

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Kristina Sviglinskaja ble presset av Donatas Lukosevicius' forsvarer om datterens kveldsstell kvelden før hun døde.

Kristina01

UTSPURT: Onsdag stilte tiltaltes forsvarer Aasmund Sandland spørsmål til Monikas mor.

Foto: Christian Lura / NRK

Nesten to dager i vitneboksen er over for Kristina Sviglinskaja, Monikas mor. Hun har gjenfortalt det hun husker fra dagen hun fant datteren død.

Onsdag var det forsvarer Aasmund O. Sandlands tur til å stille spørsmål. Han pekte på ulike forklaringer Sviglinskaja har gitt om hvorvidt Monika vasket seg kvelden før hun døde.

Dette er viktig fordi Monika hadde spilt på en PC om kvelden. PC-en var en gave fra tiltalte Donatas Lukosevicius, og hans DNA er funnet på den.

DNA-et er også funnet på Monika. Men hvis hun ikke vasket hendene om kvelden, mener forsvareren det er mulig at DNA-et smittet fra PC-en, og at det derfor ikke trenger bevise at Lukosevicius tok livet av jenten.

Avvikende forklaringer

Sviglinskaja har vært klar på at datteren ikke dusjet søndag 13. november 2011 fordi hun var småsyk og ikke orket.

– Men hun vasket hender, har hun forklart.

Sandland viste til et politiavhør av Sviglinskaja foretatt 24. september 2014. «Vitnet trodde ikke Monika vasket seg søndag kveld fordi hun følte seg dårlig», står det i referatet.

Sandland viste også til et avhør foretatt 29. oktober 2014: «Vitnet har forklart at Monika sovnet før vitnet var ferdig på Skype. Hun var på do, men hun vasket seg ikke. Hun virket syk, så hun fikk slippe å vaske seg, det vil si den mer intime vasken. Vitnet vet Monika pusset tenner, men ikke om hun vasket hendene».

I retten onsdag, konfrontert med avhørsloggen fra 29.10.14, sa Sviglinskaja:

– Jeg mente at hun ikke dusjet.

Aktor Benedicte Hordnes supplerte:

– Det forsvarer ikke leste fra avhøret, er at vitnet (Sviglinskaja) ble spurt om datteren vasket hendene etter dobesøk. Da svarte du: «Alltid».

Flere kjente til detaljer

Sandland lurte også på om Sviglinskaja hadde fortalt om detaljer fra åstedet til andre, om de stjålne gullsmykkene og det faktum at Monika sov i samme seng som moren natten før dødsfallet.

Dette er opplysninger som senere dukket opp i ulike truende e-poster og Facebook-meldinger til Kristina Sviglinskaja. Aktoratet mener de bare kunne være kjent av en som var på åstedet. Noen av disse meldingene har Lukosevicius erkjent å ha sendt.

Men i retten onsdag, på spørsmål fra Sandland, sa Sviglinskaja at hun kan ha snakket om detaljer fra åstedet til nære slektninger og venner.

Under minnestunden 20. november og i Monikas begravelse i Litauen kan hun ha kommet med opplysninger til noen av sine nærmeste, blant annet om smykkene som var borte og hvordan Monika døde.

– Vet du om de sa det videre til noen?

– Nei, det kan jeg ikke vite, sa Sviglinskaja.

Donatas Lukosevicius følges inn i rettssalen av to politibetjenter

TILTALT: Forsvareren til Donatas Lukosevicius mener flere enn han kan ha visst om sentrale opplysninger på åstedet.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Monika sov i hennes seng kvelden før dødsfallet. Denne opplysningen sto også i en e-post som Lukosevicius anonymt sendte til Sviglinskaja flere måneder etter. Det indikerer at han må ha vært der og funnet Monika om morgenen, mener påtalemyndigheten.

Men Sviglinskaja har også sagt at «alle» visste at Monika sov hos henne. På spørsmål fra aktor sier Sviglinskaja at «alle» betyr hennes mor, søster og nærmeste venner.

Kvelden før dødsfallet var Sviglinskaja i en lengre Skype-samtale med en venn. Han visste derfor også at Monika sov hos moren, sa Sviglinskaja i retten.

LES OGSÅ: «Din lille datter ble funnet sovende i din seng»

– Livet vil forandre seg

Og så var hennes vitnemål over. Sviglinskaja syntes det hadde vært tøft.

– Jeg tror at livet mitt kommer til å forandre seg etter rettssaken.

Blir du tatt mer på alvor nå, spurte hennes bistandsadvokat Stig Nilsen.

– Ja, det er helt klart.

– Hva er viktig for deg i denne saken?

– Jeg ønsker kun rettferdighet, og at æren til min datter beskyttes, svarte Kristina Sviglinskaja.

LES OGSÅ:

Følte seg latterliggjort av politiet da hun prøvde å si at datteren ble drept

– Jeg løp inn og ropte: «Monika, Monika, Monika»