– Jeg husker alt

Han skulle gjøre en rutinejobb for Jernbaneverket, det endte med at han fikk 16.000 volt gjennom kroppen. Vi gjør oppmerksom på at artikkelen inneholder sterke bilder.

Rune Kløvtveit

FUNGERER BRA: I dag lever Rune et aktivt liv til tross for de store skadene.

Foto: Privat

Han husker godt 6. september 2004. Rune Kløvtveit skulle gjøre en jobb i en av Jernbaneverkets haller på Mjølfjell. Da skjedde ulykken.

– Jeg husker at jeg klatret oppe på trafostasjonene. Der var jeg uheldig og tok tak i en ledning med 16.000 volt, sier han.

Han mistet bevisstheten en stund, men kom fort til seg selv.

Beina hadde tatt fyr

– Jeg skjønte med en gang hva som hadde skjedd, og jeg husker hele redningsaksjonen. Kroppen min var lammet, men jeg kunne prate, sier han.

Det var vanskelig for redningsmannskapene å komme seg frem til stedet, og det tok en time før han fikk hjelp.

– Det hadde tatt fyr i beina mine. Når hjelpen endelig kom ble jeg sendt til Haukeland. Der ble jeg i fire måneder, og det er en stund å ligge på en intensivavdeling, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rune Kløvtveit

PÅ BÅRE: En time tok det før Rune var reddet ned fra Mjølfjell. Her ligger han på en båre oppe i trafostasjonen.

Foto: Privat

1800 på 25 år

Det er i år 25 år siden brannskadeavdelingen på Haukeland universitetssykehus åpnet. Daglig hjelper de mennesker som har vært utsatt for ulykker som har påført dem skade. De som kommer inn der er skadet av strøm, brann, kjemikalier, varmt vann eller varme.

– De pasientene vi får inn til oss er jo de mest skadde pasientene. Det betyr at det er mye jobb med dem, sier seksjonsoverlege Bjørn E. Rosenberg.

Statistikken viser at av de 1800 pasientene de har hatt til behandling disse 25 årene er 70 prosent menn. I tillegg viser erfaringene at barn, yngre enn fem år, har sju ganger høyere forekomst av brannskader enn resten av befolkningen.

Brannskadet kropp

Bildet er tatt når Rune kom inn på sykehuset i Bergen.

Foto: Privat

69 prosent var brannskadet

Kløvtveit roser avdelingen fra han var der i 2004.

– Hadde det ikke vært for avdelingen så hadde ikke jeg sittet her i dag. Det var mennesker rundt meg hele tiden. Mine pårørende ble hele tiden forklart hva som skjedde, og hvordan de skulle behandle meg videre. Så jeg er veldig fornøyd med avdelingen, sier han.

Han fikk store skader i ulykken. Han måtte amputere begge beina, 69 prosent av kroppen var brannskadet og 60 prosent var tredjegrads forbrent. I tillegg ble den ene armen skadet slik at han ikke kan bruke den ene hånden.

– De hadde ikke så mye hud de kunne bruke til transplantasjon, men ryggen min var uskadet. Den har de hentet hud fra fem ganger, sier han.

Han brukte proteser en gang, men de ble for tunge, så nå sitter han i rullestol.

Brannskadet
Foto: Privat

Holder foredrag

Og tiden sin i dag bruker han i Norsk forening for brannskadde i samarbeid med Haukeland universitetssykehus. Han bor i Lier i Buskerud og reiser rundt og holder foredrag for ansatte i ambulansetjenesten, brannvesen, folk som jobber med el-sikkerhet og på Sunnaas.

– Det er mange av disse som ikke vet hva som skjer med pasienten etter at de har fått den i ambulansen. Der kan jeg fortelle dem litt om det, og det er nyttig for dem, sier han.