– Jeg har sett behovet for akuttkirurgi. Det trengs, uten tvil

ODDA (NRK): Ap garanterer flertall for å opprettholde akuttkirurgien. Det legger ingen demper på kamplysten blant tusenvis av oddinger i 1. mai-tog.

Vegard Skjærvø

HAR TROEN: – Nå blir det flertall i Stortinget, hvis holder det de sier. Så jeg har troen, sier turnuslege Vegard Skjærvø, som går sammen med kollegaer fra Odda sjukehus i 1. mai-toget.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Jeg jobber som turnuslege på Odda sjukehus, og har sett behovet for akuttkirurgisk funksjon. Det trengs, uten tvil. Når det er minst to timer til neste sykehus som kan stabilisere en pasient, er man avhengig av å ha det i Odda, sier Vegard Skjærvø.

Han er en av mange ansatte ved Odda sjukehus som 1. mai gikk i tog og protesterte mot nedleggingsplanene.

Mandag formiddag fastslo imidlertid Ap overfor NRK at dagens akuttkirurgi i Odda skal opprettholdes og videreutvikles.

Men mange NRK snakker med i Odda 1. mai, der markeringen av arbeidernes frihetsdag nesten utelukkende dreier seg om å beholde den nedleggingstruede akuttkirurgien, tror det ikke før de ser det.

Noen er usikre på hva Venstre kommer til å gjøre, andre frykter Aps utspill er valgflesk, til tross for at saken etter alle solemerker kommer til å være avgjort lenge før høstens stortingsvalg.

Torje Eriksen

RUSSEN KJEMPER FOR SYKEHUSET: – Akuttkirurgien er viktig for hele Hardanger. En har ikke den samme tryggheten hvis en må fraktes til Haugesund eller Bergen, sier Torje Eriksen.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Enormt oppmøte

Trolig deltok flere tusen demonstranter i 1. mai-toget i Odda. Da prosesjonen ankom sykehuset var det duket for bare ett spørsmål til politikerne som hadde tatt turen til Hardanger:

En etter en gikk representantene fra opposisjonspartiene på Stortinget på talerstolen for å proklamere sin støtte til en fortsatt akuttkirurgisk avdeling ved Odda sjukehus.

Oddny Miljeteig i Odda

SV-JA: Avtroppende SV-nestleder Oddny Miljeteig på talerstolen i Odda. Partiet har hele tiden vært klinkende klar på at akuttkirurgien i Odda må bestå slik den er i dag.

Foto: Tale Hauso / NRK

Også støttepartiene til regjeringen sa et klart og tydelig nei til helseministerens konklusjon da nestlederne Terje Breivik (V) og Olaug V. Bollestad (KrF) lovet å kjempe mot vedtaket i Stortinget.

– Hvis de holder det de sier, så blir det flertall i Stortinget. Jeg har troen, sier turnuslege Skjærvø.

Kameraten fikk pustebesvær

Alt fra sykehusansatte til «vanlige arbeidere» og russen brukte dagen til å markere motstand mot helseminister Bent Høie (H) sitt nedleggingsvedtak.

– Akuttkirurgien er viktig for hele Hardanger. En har ikke den samme tryggheten hvis en må fraktes til Haugesund eller Bergen, sier russen Torje Eriksen.

Terje Kollbotn og folkehav i Odda

AKSJONSLEDER: Terje Kollbotn på talerstolen foran folkehavet av oddinger før toget hadde avmarsj.

Foto: Tale Hauso / NRK

Han snakker av nær erfaring. En av kameratene på russebilen hans trengte for en måned siden akutt hjelp.

– Han fikk plutselig pustebesvær, og dro inn på sykehuset. Der viste det seg at han hadde punktert den ene lungen. Han ante ikke hvordan det hadde skjedd, men han ble lagt under kniven med en gang, forteller Eriksen.

Han går med plakaten «Akuttkirurgi reddar liv». Andre i toget er utstyrt med slagord som «Vi brenn for Odda sjukehus!».

Sykehusansatte i toget i Odda

Se bildeserie fra 1. mai i Odda.

Foto: Tale Hauso / NRK

Arrangerer busstur til Stortinget

Ordfører Roald Aga Haug (Ap) gikk først under sykehusparolen i toget, som hadde avmarsj klokken 15. Derfra gikk det forbi sykehuset.

Selv om det ser lovende ut, er ikke aksjonistene helt trygge før saken er behandlet i helsekomiteen 9. mai og på Stortinget uken etter.

– Etter arrangementet legger vi ut påmeldingslister for dem som vil være med på busstur til Stortinget 15. mai. Vi skal følge denne saken helt i mål, sier aksjonsleder Terje Kollbotn.