Hopp til innhold

– Ikke sosialt akseptert å tjene 60 millioner på asylsøkere

Skandinavias største asylmottaksselskap tjente flere titalls millioner på fjorårets flyktningsstrøm. Økonomiforsker forstår at folk reagerer. – Det er jo skattepengene til folk flest som går til dette.

Arna mottak

MILLIONRESULTAT: Skandinavias største operatør av asylmottak Hero AS tjente over 60 millioner kroner i 2015 før skatt. De drifter blant annet asylmottaket i Arna.

Foto: Tom Arne Moe / NRK

– Jeg tror det er veldig mange som reagerer på at det er statsstøtte til enkeltbedrifter som tjener mye profitt. Det er jo skattepengene til folk flest som går til dette, sier førsteamanuensis ved BI, Caroline Dale Ditlev-Simonsen til NRK.

Onsdag skrev VG at Hero hadde et resultat på 60 millioner kroner før skatt i fjor. Hero AS er Norges største driftsoperatør innen asylmottak.

Til avisen forteller Mette Grude, utviklingsdirektør i Hero, at selskapet har hatt et særdeles hektisk år.

Den store flyktningstrømmen som preget Norge og Europa i fjor, ga et saftig overskudd på 44 millioner etter at skatter og avgifter var betalt.

– Viktig å kunne tjene penger

Er det mer problematisk å tjene penger på flyktninger og asylsøkere enn for eksempel turister?

– Det er klart at det er mer sosialt akseptert å tjene penger på andre tjenster, som for eksempel turisme, sier Ditlev-Simonsen.

Men også denne typen selskap må kunne tjene gode penger på å utvikle seg, mener Grude.

– Det er klart at som en bedrift er det viktig å kunne tjene penger, sier Grude til NRK.

Hun forklarer at Hero er en privat bedrift som sysselsetter mange ansatte. De endrer bedriftens portefølje ved behov, og har derfor behov for å ta ut et overskudd. Overskuddet brukes til å jobbe videre med både kompetanse, utvikling og drift.

Krisen førte til tusenvis av nye plasser hos Hero

Hero ble startet i 1987, da holdt de til i en hybel i Ytre Arna. Nå har selskapet blitt noe helt annet, og har 1200 ansatte over hele Skandinavia.

I dag er de Skandinavias største mottaksoperatør og har flere titalls mottak i Sverige og Norge, og flyktningkrisen i Europa har ført til mange tusen nye Hero-mottaksplasser i begge landene.

Selskapet omsatte for 870 millioner i 2015.

I dag eier brødrene Roger og Kristian Adolfsen mesteparten av aksjene i selskapet.

Hero drifter per i dag tre mottak i Hordaland. Øygarden, Odda og Arna.

– En tjeneste som skal dekke et behov

Grude ser ikke noe negativt i at selskapet tjener penger på folk som er i nød.

– Jeg tenker at vi er en del av en tjeneste som skal dekke et behov. Norge har fått et stort behov i forhold til folk som kommer til landet vårt og søker asyl, sier hun.

Heller ikke Ditlev-Simonsen ser noe galt i at Hero tjener gode penger.

– Problemet er ikke at bedriften tjener så mye penger, men det er mer det at myndighetene betaler så mye for at noen skal ta seg av flyktningene, sier Ditlev-Simonsen.