NRK Meny
Normal

– Hun legger til rette for naturødeleggelse

Utbyggingen i Vosso-vassdraget får Miljøpartiet De Grønne til å rase mot miljøminister Tine Sundtoft (H).

Tine Sundtoft

– BURDE GREPET INN: – Vi trenger en regjering som forsvarer naturen, ikke ødelegger den, sier Rasmus Hansson, som mener Tine Sundtoft burde stanset utbyggingen i Vosso-vassdraget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Dette er nok et blått angrep på norsk natur. Hvorfor stanser ikke miljøminister Sundtoft slike angrep, spør Rasmus Hansson, talsmann for Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Rasmus Hansson

RASER: Rasmus Hansson i MDG.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Tidligere onsdag meldte NRK at Olje- og energidepartementet, med støtte fra Miljødirektoratet og fylkesmannen, hadde vendt tommelen opp for kraftutbygging i det vernede Vosso-vassdraget.

LES MER: Regjeringen overkjører NVE – sier ja til kraftutbygging i vernet vassdrag

Voss Energi får dermed løyve til å nidoble kraftproduksjonen i den nasjonale laksevassdraget, til tross for at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener vernet av dem sårbare laksebestanden ikke er godt nok ivaretatt i forbindelse med utbyggingen.

Det var tydeligvis ingen tilfeldighet at ordet «vern» ble fjernet da regjeringen endret navnet på Miljøverndepartementet til Klima- og miljødepartementet.

Rasmus Hansson, MDG

– Når regjeringen ikke lytter til selveste vassdragsutbyggingsetaten NVE sine anbefalinger om å la Vosso være i fred, da har ikke naturvern særlig mye status i regjeringen, mener Hansson.

– Vi trenger en regjering som forsvarer naturen, ikke ødelegger den

MDG-talsmannen tar sterke ord i bruk om utbyggingen, og sier den «føyer seg i rekken av tiltak som ødelegger Norges mest verdifulle natur».

Palmafossen kraftverk

NIDOBLET PRODUKSJON: Utbyggingen av Palmafossen kraftverk i Vosso-vassdraget vil gi nok energi til 700 husstander årlig.

Foto: Voss Energi

Han mener klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) burde stoppet løyvet som ble gitt fra Olje- og energidepartementet.

– Miljøministeren kan knapt vise til et eneste vesentlig tiltak for å bevare norsk natur, men hun har vært veldig ivrig med å legge til rette for naturødeleggelse, mener Hansson.

Som eksempler nevner han kraftlinjeutbyggingen i Sørdalen naturreservat, planene om dumping av gruveavfall i Førdefjorden og Repparfjorden, samt nye E16 over Tyrifjorden.

– Vi trenger en regjering som forsvarer naturen, ikke ødelegger den. Det var tydeligvis ingen tilfeldighet at ordet «vern» ble fjernet da regjeringen endret navnet på Miljøverndepartementet til Klima- og miljødepartementet, sier Hansson om navneskiftet som fant sted etter at Solberg-regjeringen overtok for de rødgrønne.

Departementet: – Går ikke på bekostning av naturen

Klima- og miljødepartementet har ikke vært tilgjengelig for intervju i dag, men skriver følgende i en e-post om utbyggingen og MDGs kritikk:

«Dette er ikke noe angrep på naturen, men snarere et eksempel på at det er mulig å få mer energi uten at det går på bekostning av naturen. Vi har kommet fram til at utvidelse og opprusting av det eksisterende kraftverket ikke vil medføre dårligere miljømessige forhold».

«Kravene departementet har satt i vedtaket, ivaretar også hensynet til laksen i vassdraget. Denne vurderingen støttes av både Miljødirektoratet og fylkesmannen».

LES OGSÅ: Vil verne våre viktigste vassdrag

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås