NRK Meny
Normal

Kjersti Toppe: – Hele partiledelsen må ta ansvar

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe fra Hordaland mener hele ledelsen i Sentepartiet bør forberede seg på måtte gå, dersom det blir ekstraordinær generalforsamling.

Navarsete og Borten Moe

PERSONSTRID: Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe representerer to ulike fløyer av Senterpartiet. De to har vært i åpen konflikt i lengre tid.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Over helgen holder Senterparti-toppene krisemøte over telefon. Der skal partiledelsen og de 19 fylkeslederne diskutere Liv Signes Navarsetes fremtid.

NRK kjenner til at flere av fylkeslederne har jobbet i kulissene for å skaffe det flertallas som trengs i enten sentralstyret eller landsstyret for å avholde ekstraordinær landsmøte i partiet.

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe fra Hordaland mener dette vil være i partiets egeninteresse, og at Navarsete er klok som åpner opp for det.

– Det er vanskelig når hun er i en situasjon hvor det så tydelig uttrykkes mistillit mot henne fra deler av partiet, sier Toppe, som er vara til sentralstyret.

Full fløykrig

Kjersti Toppe

– SVÆRT LEIT: Kjersti Toppe mener lederstriden som nå for alvor har blusset opp i Senterpartiet er svært kinkig for partiet.

Foto: Vågenes, Hallgeir / VG

Bare i løpet av den siste dagen er det brutt ut åpen krig innad i Senterpartiet.

Toppe er svært overrasket over temperaturen og aggresjonsnivået i striden rundt Navarsetes fremtid som partileder.

– Det er uforståelig at det er blitt slik det nå er blitt. Her er det bare tapere, og dette går sterkt ut over partiet, sier Toppe.

Hun mener at dersom det blir arrangert landsmøte de nærmeste månedene, så er det ikke bare topplederen som kan måtte gå.

– Evalueringsrapporten etter valget kom med kritikk av partiledelsen, noe som alle de tre i ledelsen må ta ansvar for. Da er det naturlig at de vurderes alle sammen, sier Toppe.

– Vil hindre Borten Moe

En av Sps 19 fylkesledere sa fredag ettermiddag til NRK at Navarsete innser at hennes tid som partileder kan nærme seg slutten, og at hun nå gjør det hun kan for å hindre at Ola Borten Moe blir partileder.

– Derfor vil det også være i hennes interesse at det blir avholdt et ekstraordinært landsmøte hvor partiet kan velge ny leder, sier fylkeslederen.

Dermed kan Navarsete endte sine dager som Sp-leder på samme måte som da hun tok over stillingen: På ekstraordinært landsmøte.

En annen sentral kilde mener Senterpartiet ikke klarer et nytt år hvor alt skal handle om Narasete og Borten Moe.

– Forholdet de to imellom overskygger alt annet. Det gjør det umulig å drive politikk, og det skader partiet, sa vedkommende.

Farlig for Sp

Kjersti Toppe mener det ikke er personlighetene i partiet som har utløst den åpne konflikten, men at årsakene er sammensatt.

I april i fjor var hun ute og advarte mot Ola Borten Moe, som hun mente gjorde det vanskelig for Navarsete å lede partiet.

– Ja, det har nok noe med personligheter å gjøre, men dette handler først og fremst om hvilken politisk retning Senterpartiet skal innta i fremtiden. I tillegg er det nok en betydelig skuffelse i deler av partiet rundt hva vi fikk til i de åtte årene i regjering, sier Toppe.

Spesielt trekker hun frem landbrukspolitikken og miljøpolitikken som to områder hvor partiet ofte tapte de store kampene mot storebror Arbeiderpartiet.

– Vi liker å fremstille oss selv som den grønne polen i norsk politikk, og her er det nok mange som mener at vi har sviktet. Det er veldig farlig for oss, sier stortingsrepresentanten.

Selv understreker hun at hun har tillit til hele partiledelsen, også Navarsete.

– Ledelsen er satt sammen av personer fra ulike fløyer av partiet, slik det gjøres i de fleste partier. De skal fungere som et lag, og hvis det ikke fungerer, må det tas grep, sier Toppe.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.