NRK Meny
Normal

– Har kontroll på alle vrakdelene

Kystverket avviser alle spekulasjoner om at ubåten U-864 har et savnet midtparti som kan gi ytterligere et forurenset område.

Kystverket i gang med nye undersøkelser av ubåtvraket U-864 utenfor Fedje

NYE BILDER: Kystverket har denne uken studert ubåtvraket ved Fedje.

Det opplyser prosjektleder Hans Petter Mortensholm i Kystverket etter nye undersøkelser av vrakområdet på havbunnen med et såkalt subsea-fartøy.

– Dette er veldig viktig for oss, for nå er vi hundre prosent sikre på at alle delene av vraket ligger i det samme området. Det betyr at vi ikke har flere forurensede områder, sier Mortensholm til NRK.no.

LES OGSÅ: Nå utredes Fedje-ubåten – igjen

Deler av akterskipet har falt ned

Subsea-fartøyet gjør denne uken de siste undersøkelsene av ubåten. Alt tyder så langt på at tilstanden på havbunnen stort sett er den samme som ved forrige undersøkelse, i 2006.

– Den eneste negative forandringen er at de ytterste to og en halv metrene på akterskipet har falt ned og nå henger nedover, sier Mortensholm.

Nye beregninger viser samtidig hvor mye som faktisk har lekket ut av ubåten etter at den ble senket i 1944.

– Vi estimerer at rundt 20 tonn med kvikksølv kan ha gått i havbunnen, sier Mortensrund til lokalavisen Nordhordland.

Grunnlag for ny rapport

Fortsatt regner Kystverket med at det befinner seg store mengder kvikksølv i og rundt vraket. Ved en eventuell heving håper de å få hentet opp mellom 40 og 50 tonn av det farlige stoffet.

De nye undersøkelsene skal ende opp med en rapport som først skal kvalitetssikres eksternt, deretter brukes som grunnlag for politikerne til å fatte en endelig beslutning om vraket skal heves eller dekkes til.

LES OGSÅ: Ubåtvraket skal tømmes for olje

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik