NRK Meny
Normal

Takker nytt krefttilbud for en lettere hverdag

Kreftsyke Kjellaug Sundland (63) mener kommunens nye kreftkoordinator gjør hverdagen hennes lettere. – Nå vet jeg hvem jeg kan ringe for å få hjelp, sier hun.

Kjellaug Sundland

GLAD FOR NYTT TILBUD: Kjellaug Sundland (63) er rammet av føflekk-kreft og får ikke mer behandling. Nå har hun fått en egen kontaktperson i kommunen som kun jobber med kreftpasienter og deres pårørende.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Tilbudet om en egen kreftkoordinator har eksistert en tid i noen utvalgte kommuner, men i år har Kreftforeningen gitt 30 millioner kroner til en kraftig utvidelse av tjenesten.

Pengene gjør at 150 nye kommuner nå kan få en egen dedikert person til kontakt med kreftpasienter og deres pårørende.

– Jeg er kjempeglad for at dette er kommet på plass. Nå vet jeg at jeg kan ta en telefon og være sikker på at jeg får snakke med en som hjelper meg å ordne opp, sier Kjellaug Sundland (63) fra Stord.

LES OGSÅ: Kaster klærne for kreftsaken

– Hun er den viktigste brikken

Føflekk-kreften har fått overtaket og Kjellaug får ikke mer behandling. Men hun forteller at kreftkoordinator Torhild Aamodt har gjort kreftpasientens hverdagsproblemer mye lettere å takle.

– Det gir en ektra trygghet. Har jeg spørsmål om sykdommen, medisiner, NAV eller hjelp fra kommunen, så kan vi ta en samtale med en person som forstår deg og vet litt mer om kreft enn en vanlig hjemmesykepleier, sier Kjellaug.

– For noen er hun gjerne den viktigste brikken, for eksempel for de av oss som ikke seg ut eller ikke har pårørende som står på for seg, sier hun.

MOVEMBER: Lar barten gro for underlivet | Her blir 300 bartar fotograferte

Over 300 kommuner søkte

Kreftforeningen finansierer 75 prosent av lønnsutgiftene til koordinatorstillingene, mens kommunene tar seg av resten. Over 300 kommuner søkte om å få bli med på prøveprosjektet.

Flere steder har kommuner samarbeidet på tvers av kommunegrensene for å få sikret tilbudet hos seg.

Hovedmålet med ordningen er økt livskvalitet hos pasienter og pårørende.

– Må ha individuelt tilpassede tjenester

– Vi ser at kreftpasienter har behov for mange ulike tjenester, fra man får diagnosen, er under behandling og etter behandling. Disse har behov for individuelt tilpassede tjenester, sier Petter Lindseth, som er spesialrådgiver i Kreftforeningen.

– Dette handler om å se alle sider, ikke bare de medisinske, men også forholdet til jobb, rettigheter og økonomi, sier Lindseth.

Fersk koordinator merker stort behov

Kreftkoordinator i Stord kommune, Torhild Aamodt, startet i sin nye jobb i september og forteller at hun allerede har merket et stort behov.

– Mange kreftpasienter føler de står alene når de kommer hjem fra sykehuset. Jeg skal være en samtalepartner som kan være med på å sortere tanker i en kaotisk hverdag, samt gi råd og veiledning, sier Aamodt til NRK.no.

LES OGSÅ: – Bruk finger’n, leger!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.